ÚSTECKO

Nová houpačka pro vozíčkáře v Litoměřicích

Litoměřický stacionář „Srdíčko“ nově disponuje houpačkou speciálně navrženou pro uživatele na vozících, umožňující jim zažít radost z houpání. Nové zařízení odpovídá bezpečnostním normám a slouží i dospělým klientům.


Litoměřický denní stacionář „Srdíčko“ se rozhodl inovovat své zařízení a přidat houpačku, která je speciálně navržena pro klienty na vozících. Cíl je jasný: umožnit těm, kteří nemají šanci se vlézt na běžnou houpačku, zažít radost z houpání a pocit vánku ve vlasech. „Chceme i těmto našim uživatelům umožnit ty zážitky, které mají zdravé děti,“ uvedla Ivana Humlová, ředitelka stacionáře.

Pro mnoho klientů stacionáře „Srdíčko“ je toto zařízení unikátní zkušeností. „Naši uživatelé se často potýkají s tak výraznými zdravotními problémy, že přesun na běžné houpačky je prakticky nemožný. Potřebují speciální konstrukce, na které mohou přijet i s vozíkem,“ vysvětluje Humlová.

Původní myšlenka byla vytvořit dřevěnou houpačku, ale zjistilo se, že tato varianta nesplňuje potřebné bezpečnostní normy, zvláště pokud jde o nosnost, protože stacionář mění i dospělé klienty. Po důkladném hledání našli výrobce, který podle jejich měr a specifikací vyrobil originální kovovou houpačku, která uspokojí i ty nejtěžší vozíky. „Naši klienti mají často spasmus, což znamená permanentní svalové napětí, takže potřebují větší a těžší vozíky,“ dodává Humlová.

Nová houpačka v „Srdíčku“ má také speciální nájezdovou rampu, která umožňuje snadný přístup i pro větší typy vozíků. Celkově se náklady na houpačku vyšplhaly na statisíce korun, ale byly finančně podpořeny Nadací ČEZ a městem Litoměřice. „Houpačka je primárně určena pro naše stacionární uživatele, ale po dohodě a splnění bezpečnostních kritérií je k dispozici i dalším vozíčkářům,“ říká Humlová.

Litoměřický stacionář „Srdíčko“ poskytuje služby třem skupinám uživatelů. „Pod jednou střechou poskytujeme péči pro zdravé děti, zdravotně handicapované děti a dospělé. V jeslích máme 20 zdravých dětí, zatímco ve skupině Zdravá školička je 15 zdravých dětí a v denním stacionáři je 27 zdravotně handicapovaných klientů,“ uzavírá Humlová.