HRADECKO

Nová cyklotrasa ve Včelném: Bezpečnější a ekologická mobilita

Město zahájilo projekt nové cyklotrasy skrz les Včelný, která bude sloužit jak cyklistům, tak lesní obsluze. Původní záměr exkluzivní stezky pro cyklisty byl změněn po analýze, která ukázala potřebu společné cesty. Projekt má zvýšit bezpečnost cyklistů a podpořit ekologickou mobilitu.


Město se pustilo do realizace nového projektu, který umožní cyklistům bezpečně projet skrz les Včelný. Výstavba nové cyklotrasy má přinést výhody nejen pro rekreační jezdce, ale i pro lesní obsluhu, která danou trasu bude také využívat. Tento kompromis vznikl po zvažování různých možností, jak efektivněji propojit oba zájmy.

Původně město zamýšlelo postavit stezku výhradně pro cyklisty. Po důkladné analýze ale bylo rozhodnuto, že daný úsek je kritický pro lesní provoz a z toho důvodu bude stezka multifunkční. Tento krok umožní, aby lesní obsluha a cyklisté mohli stezku využívat paralelně a bezpečně.

Radnice již avizovala plány na další fázi projektu. V příštím roce je na pořadu výstavba další části cyklotrasy u lesa Včelného. Cílem města je vytvoření sítě cyklotras, které by umožnily cyklistům vyhnout se frekventovaným silnicím, a tím zvýšit jejich bezpečnost při pohybu v okolí města.

Projekt cyklotrasy u lesa Včelného tak představuje příklad efektivního a citlivého přístupu k moderní infrastruktury, který zohledňuje potřeby všech uživatelů. Kombinace rekrace a funkčního využití lesa přispěje ke kvalitě života obyvatel a zároveň podpoří ekologicky šetrnou mobilitu.