PARDUBICKO

Nová centrální hasičská stanice ve Svitavách do roku 2029

Ve Svitavách bude nejpozději do roku 2029 postavena nová centrální hasičská stanice poblíž již budované výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.


Město Svitavy se dočká nové centrální hasičské stanice nejpozději do konce roku 2029. Nová stanice bude situována vedle již budované výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, v těsné blízkosti kruhové křižovatky a výpadovky směrem na Moravskou Třebovou. Tato lokalita umožní rychlý výjezd hasičů na tři sousední silnice I. třídy a zlepší dostupnost celého regionu.

Současná hasičská stanice u rybníka Rosnička nesplňuje klíčové požadavky na dojezdový čas k plánovanému dálničnímu tunelu Dětřichov, který bude se svými téměř čtyřmi kilometry nejdelším dálničním tunelem v České republice. Nové požadavky na bezpečnost si vyžádaly spolupráci mezi státem a městem, což vedlo k rozhodnutí o výstavbě nového centra.

„Ředitelství silnic a dálnic by muselo vybudovat novou hasičskou stanici při výstupu tunelu mezi Opatovcem a Starým Městem, což by však nesplňovalo požadavky na plošné pokrytí jednotkami PO,“ vysvětluje plk. Mgr. Aleš Černohorský, ředitel HZS Pardubického kraje. Díky dlouhodobým jednáním se podařilo spojit síly státu a města Svitavy, a tak vznikne nové centrální hasičské zařízení, financované částečně ŘSD pro zajištění bezpečnosti dálnice D35.

Nová stanice bude nejen pokrývat lokalitu Svitavska, ale také nejdelší tunel v zemi, tedy tunel Dětřichov. Klíčovou součástí tohoto projektu bylo uzavření dohody mezi Ing. Bohumilem Vebrem z ŘSD a plk. Mgr. Alešem Černohorským, ředitelem HZS Pardubického kraje, krátce před červencovými svátky.

Podpis dohody následoval zahájení procesu veřejné zakázky s názvem „Zpracování projektové dokumentace pro výstavbu a následné realizace areálu hasičské stanice typu C2 a územního odboru Svitavy“. Nyní se tak může začít s vyhlášením veřejné zakázky na zhotovení projektové dokumentace.

Další finanční podpora pro výstavbu bude zajištěna prostřednictvím dotačních titulů EU a spolufinancování z rozpočtu ministerstva vnitra ČR. Pozemek pro novou stanici HZS bezplatně převede město Svitavy, což již bylo schváleno zastupiteli.

Por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí HZS Pardubického kraje, vyjádřila optimismus nad blížícím se zahájením výstavby a zdůraznila význam projektu pro celkové zvýšení bezpečnosti v regionu.