LIBERECKO

Nemocnice v České Lípě láká mladé lékaře na relax u koupaliště a pivní zážitky

Česká Lípa se potýká s významnými výzvami v oblasti personálního obsazení zdravotnických zařízení. Jiří Nováček, ředitel pro zdravotní obory v českolipské nemocnici, uvádí, že jedním z hlavních problémů je vynucená geografická izolace města, což komplikuje dopravní dostupnost a snižuje atraktivitu regionu pro mladé lékaře. Zatímco pražské nemocnice a velká fakultní zařízení mívají mnohem snazší situaci v náboru personálu, menší, vzdálenější nemocnice často zůstávají stranou zájmu.

'Většina absolventů medicíny se snaží získat praxi ve fakultních nemocnicích,' vysvětluje Nováček. 'V České Lípě však mají mladí lékaři šanci dostat se k praktickým zkušenostem mnohem dříve. Například po půl roce zde mohou provádět jednoduché operace, zatímco ve větších zařízeních čekají až dva roky,' dodává Pavel Marek, generální ředitel českolipské nemocnice.

Českolipská nemocnice nedávno přijala více než dvacet ukrajinských zaměstnanců včetně lékařů, kteří prošli intenzivním tříměsíčním jazykovým kurzem. Tito noví členové týmu spolu s čerstvými absolventy českých vysokých škol výrazně posílili zdravotní péči, zejména v oblasti chirurgie.

'Nasadili jsme šest až sedm nových chirurgů za poslední rok. Takový rychlý nábor je velmi pozitivní,' říká Marek. I přes tento úspěch by na každém oddělení přivítali další schopné lékaře.

Aby nemocnice zvýšila povědomí o těchto příležitostech i mimo region, rozhodla se uspořádat třítýdenní kemp pro studenty medicíny z 3. až 5. ročníků. MediCamp, který proběhne v červenci, nabídne účastníkům seznámení s chodem zdravotnického zařízení, možnosti, které práce v České Lípě poskytuje, a různé volnočasové aktivity.

'Účastníci si budou moci vyzkoušet například sjezd z Panské skály na koloběžkách nebo wakeboarding v novém koupališti v Dubici,' uvedl s nadsázkou Nováček. Kempu se bude účastnit 12 až 16 studentů, kteří budou ubytováni ve dvoulůžkových pokojích přímo v nemocnici a ochutnají také místní stravování.

Dalším argumentem pro přilákání nových zaměstnanců jsou podle Nováčka kvalitní školy a dostupnost nemovitostí. 'Za cenu garsonky v Praze si zde můžete pořídit rodinný dům,' konstatuje Nováček

Jedním z mladých lékařů, kteří se přestěhovali na sever Čech, je chirurg Vojtěch Resl. Pochází z Náchoda a v České Lípě pracuje od září 2020. 'Mladý doktor se tady dostane k širokému spektru základních chirurgických operací dříve než ve fakultní nemocnici,' tvrdí Resl, absolvent 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Resl zdůrazňuje důležitost osobní návštěvy nemocnice. 'Medici by měli přijet a vidět, jak naše nemocnice funguje. To jim pak usnadní hledání budoucího zaměstnání,' uzavírá.

MediCamp se uskuteční od 25. do 28. července a jeho cílem je zvýšit počet mladých lékařů v českolipské nemocnici.