VYSOČINA

Na pěti řekách na Vysočině platí třetí povodňový stupeň

Stav ohrožení se týká Sázavy, Doubravy, Svratky, Želetavky a Želivky. Hasiči zasahovali téměř dvěstěkrát kvůli popadaným stromům a následkům povodní. Železniční doprava je přerušena na několika tratích. Nejvážnější situace byla v Jimramově, kde došlo k evakuaci.


Od nedělního rána platí na pěti řekách na Vysočině třetí povodňový stupeň. Situace se týká hlavně Sázavy v Havlíčkově Brodě a Doubravy v Bílku u Chotěboře. Ohrožení vyhlásily také řeky Svratka, Želetavka a Želivka. Hydrologové varují, že stavy vody zřejmě zůstanou vysoké i nadále.

Hasiči v noci zasahovali téměř dvěstěkrát, při čemž odstraňovali popadané stromy a pomáhali řešit následky povodní. Živel ovlivnil i železniční dopravu, která byla v několika místech přerušena. Průjezd vlaků nebyl možný například mezi Jihlavou a Batelovem, kde trať zaplavila voda a stromy zatarasily koleje.

Nejvážnější situace byla v Jimramově na Žďársku, kde hasiči evakuovali tři lidi z domů, které voda ohrožovala. Podobně musela jedna rodina opustit svůj domov i v Bílku u Chotěboře.

Silný vítr na Vysočině bude pokračovat, což situaci ještě zhoršuje. Provoz vlaků byl kvůli tomu zastaven i na trati Křižanov - Studenec - Rapotice a mezi Novým Městem na Moravě a Tišnovem. Nárazový vítr společně se silným deštěm zkomplikoval práce na odstraňování škod a obnovení dopravy.

České dráhy apelují na cestující, aby zvážili své cesty a sledovali aktuální informace. Elektrická distribuční společnost EG.D vyhlásila na Vysočině kalamitní stav a tisíce domácností jsou bez proudu. Situaci komplikuje silný vítr a extrémně podmáčený terén.

Na Sázavě ve Žďáru nad Sázavou a v dalších místech platí druhý povodňový stupeň. Ve Žďáře nad Sázavou je cyklostezka podél řeky zatopená a hrozí pády větví i stromů. Město uzavřelo několik přístupových cest, aby ochránilo obyvatele.

V Havlíčkově Brodě dosáhla Sázava třetího povodňového stupně. Pod vodou je ostrůvek u jezu u Kulturního domu Ostrov a cyklostezky pod mostem u svaté Kateřiny. Zaplavené jsou i přístupové cesty, což komplikuje dopravu pro pracovníky továren.

V Chotěbořské části Bílek se situace podobá roku 2002, kdy byla řeka Doubrava také na třetím povodňovém stupni. Z preventivních důvodů byla evakuována jedna rodina, aby se předešlo zraněním. Zahrady jsou pod vodou a hasiči čerpají vodu ze sklepů.

Vedení města upozorňuje občany, aby se vyvarovali povodňové turistiky a nerespektovali uzavírky. Meteorologové předpovídají další dešťové srážky i během dne, což může situaci ještě zhoršit.