BRNĚNSKO

Na Pálavě objevena vzácná houba. První nález v Evropě

Amatérský mykolog Slavomír Valda objevil na Pálavě vzácnou houbu sesličku poduškovitou (Sedecula pulvinata), dříve známou jen ze západních USA. Tento objev, potvrzený vědci z AV ČR, je prvním v Evropě.


Na Pálavě byla objevena vzácná houba, která se dosud nacházela pouze v Severní Americe

Amatérský mykolog Slavomír Valda nedávno objevil na Milovické stráni na Pálavě vzácný druh houby. Vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR následně potvrdili, že se jedná o sesličku poduškovitou (Sedecula pulvinata), která byla dosud známa pouze z horských lesů západu Spojených států. Tento nález představuje první zaznamenaný výskyt této houby v Evropě.

Seslička poduškovitá je velká houba s podzemními nebo částečně podzemními plodnicemi, které mohou měřit až šest centimetrů. Tato houba je velmi nápadná a nevypadá jako žádný jiný druh, který by běžně rostl v česku. Objev na Pálavě ukazuje, že druh není výlučně endemický pro horské jehličnaté lesy Severní Ameriky, ale má širší ekologické nároky.

„Nález v teplé oblasti střední Evropy je velmi nečekaný a ukazuje, že tento druh není jen endemit horských jehličnatých lesů západu USA,“ vysvětlil Miroslav Kolařík z Mikrobiologického ústavu AV ČR. „Jedná se o nový druh nejen pro Česko, ale i pro evropskou mykoflóru,“ dodal.

K výzkumu rozšíření houby vědci využili také databázi Globalfungi.com, kterou vytvořili čeští experti. Tato databáze, založená na sekvenování genetické informace z přírodních vzorků, umožňuje detailní zkoumání hub bez nutnosti jejich kultivace.

Databáze poskytuje rozsáhlá data využitelná pro studium vzácných hub, které jen málokdy tvoří plodnice nebo je nelze kultivovat v laboratorních podmínkách. Ve světě nemá tato databáze obdoby a činní české vědce světovými lídry ve výzkumu rozšíření hub. V případě sesličky poduškovité se ukázalo, že tento druh lze nalézt nejen v horských, ale i v listnatých lesích Severní Ameriky.

Podzemní houby, jako je seslička poduškovitá, často unikají pozornosti. Tyto houby tvoří uzavřené plodnice pod povrchem půdy nebo částečně vsazené do země. Podobně jako lanýže nebo jelenky, je jejich nalezení v terénu náročné a vyžaduje cílené hledání.

V České republice se touto metodou dají najít také podzemní holubinky nebo ryzce, které si po mikroskopickém zkoumání uchovávají typické znaky svých nadzemních příbuzných.

Objev sesličky poduškovité ukazuje skrytou rozmanitost mykologického světa a zdůrazňuje důležitost spolupráce mezi amatérskými mykology a vědci k objevování nových druhů hub. Tento jedinečný nález přidává další dílek do skládačky globální biogeografie hub a otevírá nové možnosti pro výzkum a ochranu těchto vzácných druhů.