HRADECKO

Myslivci z Královy Lhoty chrání srnčata drony

Myslivecký spolek Králova Lhota zahájil systematické kontroly polí před začátkem senoseče, s cílem ochránit srnčata, která se schovávají v porostech. Zejména čerstvě narozená mláďata nedokážou před zemědělskými stroji včas uniknout, což představuje velké riziko pro jejich bezpečí.

Ve snaze minimalizovat tato rizika využívají myslivci v terénu moderní technologie, konkrétně dron s termovizí. Tento inovativní přístup se ukazuje jako mimořádně účinný v odhalení ukrytých srnčat v poli. Dron každé ráno přeletává oblasti okolo obce Jílovice na Hradecku, kde monitoruje situaci a identifikuje možné nebezpečí.

Za celou organizací této akce stojí majitel dronu, který svoji techniku a čas nabízí zdarma. Jeho zapojení je nesmírně cenné, vzhledem k tomu, že stráví v příštích týdnech desítky hodin v terénu. Myslivcům tímto způsobem poskytuje nenahraditelnou podporu, kterou by bez této technologie jen obtížně získávali.

Kontroly polí pomocí dronu představují důležitý krok směrem k ochraně divokých zvířat před neúmyslným zraněním či úmrtím během zemědělských prací. Myslivecký spolek Králova Lhota tak dává příklad ostatním sdružením, jak lze kombinovat tradiční způsoby myslivosti s moderními technologiemi s cílem zachovat přírodu a její obyvatele.

Takováto iniciativa je nesmírně důležitá nejen pro ochranu srnčat, ale také pro širší ekologické povědomí. Ukazuje, že i malá obec může využívat pokročilé technologie pro dosažení velkých cílů v ochraně přírody.