OLOMOUCKO

Motorkáři na oblíbené silnici způsobují nehody, obce protestují proti hluku

Kvalitní silnice přes sedlo z Koutů nad Desnou do Bělé pod Pradědem je mezi motorkáři oblíbená, ale způsobuje problémy. Expert Martin Landsfeld uvedl, že technický stav je dobrý, což láká k zábavě, ale také k nehodám.


Kvalitní silnice s mnoha zatáčkami vinoucí se přes sedlo v tisíci metrech nad mořem z Koutů nad Desnou do Bělé pod Pradědem je mezi nadšenci pro jízdu na motocyklech velmi oblíbená. Nejvýše položená silnice první třídy v Česku je po rozsáhlých opravách v minulých letech ve výborném stavu, což láká k vyjížďkám.

'Až na drobné vady, které se řeší, je technický stav silnice v pořádku. Stavebně se tam už nic vymyslet nedá, vše je v normách, parametry jsou dobré, možná až moc dobré. Motorkáři toho využívají k zábavě, která ale ne vždy končí šťastně,' řekl na nedávné dopravní konferenci v Olomouci dopravní expert Martin Landsfeld.

Například dobrovolní hasiči z Loučné nad Desnou dle jejich statistik loni zasahovali u devíti nehod, z nichž pět se týkalo motorkářů. Ředitelství silnic a dálnic od příštího roku připravuje úsekové měření rychlosti, což by mohlo uklidnit situaci. Intenzivní dohled policie nad úsekem zůstává nadále v platnosti.

Obce pod sedlem se bouří proti nesnesitelnému hluku, který způsobují motorkáři, a stěžují si na situaci vedení kraje. „Obce chtějí, aby to kraj vyřešil a probíhají jednání,“ uvedl hejtman Josef Suchánek. K obyvatelům se přidávají i turisté, kteří si stěžují, že s hlukem nelze v horách odpočívat.

Starostka Loučné nad Desnou, Petra Harazímová, chválí spolupráci s jesenickými policií. Policisté pravidelně kontrolují provoz, zejména o víkendech. Například před dvěma týdny zkontrolovali přes 400 řidičů motocyklů a aut, čtvrtina z nich odjela s pokutou.

„V této lokalitě jsme měli pozvané i kolegy z Oddělení dohledu s vozy značek Ferrari a BMW,“ informovala policejní mluvčí Tereza Nebauerová. Policisté kontrolovali nejen rychlost a technický stav vozidel, ale i způsob jízdy.

Počet nehod postupně klesá, což je částečně i díky novému typu svodidel, který je pro motorkáře bezpečnější. Na silnici by měly být zavedeny další bezpečnostní prvky, jako například zvýšené značení nebo opticko-psychologické brzdy namalované na vozovce.

„Snažíme se jednat s ŘSD, aby upravilo vozovku a zabránilo častému předjíždění. Motorkáři jsou pro nás velký problém, hlavně o víkendech je situace katastrofální,“ uvedla starostka Loučné nad Desnou.