BUDĚJOVICKO

Modernizovaný Domov Bobelovka v Jindřichově Hradci: Komfort pro Seniory, Bezbariérový Přístup a Skvělý Výhled

Jindřichův Hradec – Domov pro seniory Bobelovka byl modernizován pro lepší potřeby seniorů a personálu. Nové vybavení zahrnuje centrální koupelnu s vanou, sprchou a sprchovacím lůžkem. Zázemí domova tvoří inovativní kuchyně, prádelna, aktivizační místnosti, kaple a park.


Domov pro seniory Bobelovka u Jindřichova Hradce získal nový, moderní vzhled a zázemí, které je připraveno na potřeby seniorů i personálu. „Centrální koupelna na patře je vybavena nejen vanou, ale také sprchou a sprchovacím lůžkem, což je praktičtější pro personál i méně mobilní pacienty,“ vysvětluje budoucí sociální pracovnice Iva Radostová.

Ředitelka Centra sociálních služeb v Jindřichově Hradci, Radka Vegrichtová, je s novou stavbou velmi spokojená. „Největší radost mi dělá moderní technické zázemí. Máme zde inovativní kuchyni, prádelnu a aktivizační místnosti pro volný čas seniorů. Jsme také vybaveni kaplí, místností pro rozjímání a malým parkem pro procházky a odpočinek,“ těší se Vegrichtová z nového zařízení.

Stavbu nového domova dokončili stavbaři po dvou letech intenzivní práce. „Prvním krokem byla demolice původního objektu a rozsáhlé zemní práce, které byly nutné, protože je celý objekt podsklepený. Tuto část využíváme pro gastro, zázemí, šatny a prádelny,“ vysvětluje Jan Vilánek ze společnosti Auböck, která se na stavbě podílela.

Budovu navrhl místní architekt Jiří Gantner z ateliéru G+G. „Během návrhu jsme měli volné ruce, což nám umožnilo vytvořit bezbariérový prostor pro klienty. Velmi nám záleželo na tom, aby se naši senioři mohli bez problému pohybovat, přecházet ven do zahrady a nebyli omezováni bariérami,“ popisuje Gantner největší výhodu nové stavby.

O chod nového domova se bude starat osmdesátičlenný tým zaměstnanců, kteří se nyní zaučují ve stávajících zařízeních. „Naši zaměstnanci se připravují na péči o seniory, aby mohli od prvního října začít přijímat klienty,“ informuje Radka Vegrichtová.

O tom, kdo se do nového domova za bezmála půl miliardy korun nastěhuje, rozhodnou sociální pracovníci. „Přednost budeme dávat žadatelům s obtížnou sociální situací,“ vysvětluje Vegrichtová. V novém domově čeká na seniory téměř sto lůžek v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích, které jsou vybaveny terasou a nabízejí výhled do přírody.