PLZEŇSKO

Lidé mohou využívat policejní Pol Point v Chrástu

Od minulého týdne může veřejnost využívat již sedmé bezobslužné kontaktní místo policie v Plzeňském kraji, a to konkrétně v obci Chrást.


Od 16. října letošního roku rozšiřuje policie síť Pol Pointů v Plzeňském kraji o další bezobslužné kontaktního místo Policie České republiky. Jedná se již o sedmý Pol Point v našem kraji.  

Pol Point, volně můžeme přeložit jako policejní bod, je bezpečným kontaktním místem policie, kde je oznamovateli vytvořeno soukromé a diskrétní prostředí. Lidé ho mohou využít v záležitostech, kdy se sami stali obětí trestného činu a z různých důvodů je pro ně nevyhovující dostavit se na policejní služebnu. Z tohoto místa však mohou oznámit i jakékoliv protiprávní jednání, o kterém se dozvěděli či byli jeho svědkem. Pol Point je alternativou pro podání jakéhokoliv oznámení, které snese odkladu. Nenahrazuje tedy tísňové volání na linku 158.

Pol Point je tedy bezobslužné místo, jehož návštěva nevyžaduje po oznamovateli žádné nároky a bez jakéhokoliv vlastního kroku může dotyčný ihned komunikovat s policistou. Před vstupem do Pol Pointu si občan zazvoní na zvonek u vchodových dveří a následně mu je umožněn vstup do místnosti. Ta je vybavena výpočetní technikou a kamerami pro nahrávání úkonů, o čemž je oznamovatel hned na úvod poučen policistou, který je připojen videokonferenčně.

Slavnostního otevření se jako tradičně zúčastnil ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje brigádní generál Petr Macháček společně s brigádním generálem Václavem Kučerou, ředitelem Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, který je rovněž považován i za zakladatele Pol Pointů. Mezi další, a neméně důležité hosty, patřil starosta obce Chrást Ladislav Bohuslav a další zástupci z okolních samospráv.

Krajský ředitel brigádní generál Petr Macháček k nově otevřenému Pol Pointu mimo jiné uvedl: „Jedná se již o sedmé bezobslužné místo v našem kraji, které mohou občané využívat jako určité doplnění služeb, které Policie České republiky nabízí i díky využití všech moderních technologií. V Plzeňském kraji bylo na Pol Pointech podáno celkem 53 různých oznámení, ať už se jednalo o pohřešování osoby nebo o různé druhy trestné činnosti majetkového charakteru.“

Starosta Chrástu Ladislav Bohuslav k otevření nového Pol Pointu uvedl: „Je to nová služba. Ale stejně jako všechny dostupné moderní technologie, které jsme se již naučili používat na počítačích, mobilních telefonech a bez kterých se již neobejdeme, je toto zařízení srozumitelné a blízké pro všechny občany, kteří se jednoduchým způsobem spojí se službou, která jim zaručí bezpečnost, jistotu a ochranu. Přeji si, aby tyto Pol Pointy našly v naší obci i celé republice své místo, tak jako všechna nová zařízení, která již běžně využíváme a pomáhala nám všem.“

foto: pčr