LIBERECKO

Liberecký kraj zjednoduší platby za psa a odpady od září 2024

Od září 2024 bude v Libereckém kraji jednodušší platit poplatky za psa a odpady díky novému platebnímu portálu, zejména v menších obcích, kde to dosud nebylo možné.


Platit poplatky za psa nebo za odpady by mělo být od září 2024 jednodušší. V řadě menších obcí Libereckého kraje je zatím nelze platit přes internet z pohodlí domova. Od podzimu chce ale hejtmanství spustit nový platební portál, který to umožní.

Určený je především menším obcím, ve kterých dosud nejde platit poplatky přes internet. Nová služba má zjednodušit proces evidence poplatků na obcích a obyvatelům ušetřit čas. Roční náklady na provoz portálu odhaduje Liberecký kraj na 1 milion korun.

Redaktorka Jana Pavlíčková zjišťovala, co všechno nový platební portál umožní a jak významně zlepší služby pro obyvatele těchto obcí. Jak se ukazuje, portál by měl nabídnout nejen možnost platit poplatky za psa a odpady, ale i další místní poplatky, které doposud v menších obcích vyžadovaly osobní návštěvu úřadu.

Pro obyvatele menších obcí to znamená výrazné zjednodušení a úsporu času. Podle náměstka hejtmana pro digitalizaci Petra Hanzlíka je tento krok logickým pokračováním digitalizace veřejné správy, která míří k tomu, aby občané mohli co nejvíce věcí vyřídit online.

Příprava portálu je v plném proudu a probíhají testování jeho funkcionalit. V provozním režimu má být přístupný od září 2024. Portál bude rovněž klást důraz na bezpečnost a ochranu dat uživatelů, což je klíčové pro budování důvěry v online služby veřejné správy.

O dalším vývoji portálu a případných novinkách vás budeme informovat. Již nyní je ale jasné, že tento krok přiblíží místní správu k občanům a usnadní jim život v mnoha oblastech.