ZLÍNSKO

Levandulové království na Velehradě láká návštěvníky

Rygl objevil lásku k zahradničení už v dětství. Na Velehradě s rodinou založil projekt Levandule Velehrad. Přes počáteční potíže s růstem levandulí dosáhli úspěchu. Zahrada nyní láká návštěvníky a nabízí workshopy.


V dětství trávil čas na chatě vytvářením malých zahrádek, což ho postupně přivedlo k lásce k zahradničení. Na univerzitě mezi učení na státnice Rygl zasazoval levandule u činžáku v Třebíči, což ho neskutečně fascinovalo. 'Bavilo mě, jak z malého sazenice může vyrůst něco tak krásného,' popisuje Rygl, jehož hlavními pracovními činnostmi je koučink, školení ve firmách a mindfulness.

Před několika lety na Velehradě Rygl s rodinou zoral pole a během pandemie před čtyřmi lety doma v obývacím pokoji s manželkou začali řízkovat 1 200 levandulí. 'Kolik myslíte, že se jich ujalo? Pouze 120. Ale to nás neodradilo. Řízkovali jsme dál a učili se z vlastních chyb. Na podzim roku 2021 jsme levandule zasadili a následující rok jsme je kvůli hustotě ostříhali,' popisuje začátky svého projektu.

Rodina se musela vyrovnat s obtížnou půdou plnou zbytků cihel. Avšak nakonec se ukázalo, že tento podklad je pro levanduli příznivý, protože poskytuje teplo bez vlhkosti a voda se lépe odplavuje.

Loňský rok otevřeli svůj levandulový ráj pro návštěvníky poprvé. Letos opět přivítali návštěvníky s květem levandule, který se sťal s cyrilometodějskými slavnostmi, kdy se na Velehradě vystřídají tisíce poutníků. Lidé měli možnost posedět v zahradě, přivonět si k čerstvé levanduli, vzít si kytičku nebo se nechat vyfotit.

Zahrada nese název Levandule Velehrad a je určena nejen pro návštěvníky, ale také pro včely a čmeláky. Tento pátek a neděli se zde uskuteční workshopy, kde se účastníci dozvědí zajímavosti o levanduli a budou mít možnost vytvořit si vlastní levandulový věnec.

Na větších levandulových polích se často prodávají polštářky, sirupy a limonády z levandule. Ryglův menší projekt se však zaměřuje na levanduli, která není vhodná ke konzumaci, ale je ideální do kytic, skříní, na věnce a pro produkci éterického oleje. 'Pro mě je to psychohygiena. Mám rád, když mi něco roste pod rukama,' vysvětluje Rygl, dodávající, že pro návštěvníky je to skvělý způsob relaxace.

Rygl také vytvořil webové stránky, kde zájemci najdou seznam českých a nově i slovenských levandulových farem. Na jednu stránku soustředil informace o 35 pěstitelech, což pomáhá lidem snadno najít nejbližší levandulové pole či zahradu v jejich okolí.