BRNĚNSKO

Léčivé Lázně Hodonín - modernizace a jodobromový zázrak

Lázně Hodonín na jižní Moravě, známé pro své jodobromové vody, přitahují návštěvníky svými léčivými účinky. Vodu objevil doktor Jindřich Berka v 50. letech. Lázně nabízí procedury pro pacienty po ortopedických operacích a s neurologickými obtížemi.


Jodobromová voda, známá také jako solanka, vyniká svými kvalitami mezi minerálními prameny Evropy. Tento cenný zdroj přispívá k úspěchu Lázní Hodonín, jednoho z mála lázní na jižní Moravě. Zejména vanové koupele se solankou jsou v Hodoníně velmi oblíbené. Tyto procedury se využívají hlavně při léčbě pohybových potíží, cévních a neurologických problémů. Místní solanku považují za lepší než vodu z Mrtvého moře.

Doktor Jindřich Berka a objev léčivé vody

Jodobromová voda byla objevena na počátku 50. let minulého století v blízkosti Lužic na Hodonínsku doktorem Jindřichem Berkou. Tento geologický zázrak potvrdili odborníci z Mariánských Lázní, kteří byli ohromeni léčivými účinky solanky. Dnes jeden z lázeňských pavilonů v Hodoníně nese Berkovo jméno, kde si procedury oblíbili známé osobnosti jako herci Jan Potměšil nebo Jan Šťastný.

Modernizace a rozšíření kapacit

Komplex v Hodoníně zahrnuje kromě Berkova pavilonu ještě dva lázeňské domy a léčebné rehabilitační centrum. Tato zařízení nesou jména dalších významných doktorů spjatých s lázněmi – Vladimíra Šaroského a Evy Ševčíkové. V roce 2014 přibyl další pavilon nazvaný Denní lázně Bliss Day Spa, který poskytuje služby samoplátcům a je určen pro jednodenní návštěvy.

Po svém otevření v roce 1979 lázně nabízely 180 lůžek. Dnes se jejich kapacita výrazně zvýšila na téměř dvojnásobek. Rekonstrukce v letech 2002-2003 zlepšila lázeňský dům Vladimír a okolní park, což vedlo k nárůstu návštěvnosti. V roce 2006 přibyl nový lázeňský dům Eva s 104 lůžky a vlastním balneoprovozem.