BRNĚNSKO

Lažany bojují s rychlostí. Radary na obzoru!

Kdo často projíždí na trase mezi Brnem a Svitavami, nemůže minout pětisethlavou obec Lažany na Blanensku. Přestože je rychlost v této obci omezena na 50 km/h, čtyři z pěti řidičů toto omezení ignorují. Někteří dokonce projíždí obcí ležící v údolí rychlostí až 80 km/h. Pro místní obyvatele, jimiž silnice I/43 rozděluje vesnici na dvě části, je pak přecházení silnice mimořádně náročné, a to i přes přítomnost přechodu pro chodce.

Obec proto zvažuje instalaci radarů pro úsekové měření rychlosti, aby zajistila dodržování dopravních předpisů. Starostka Jana Juncová (nezávislá) se vyjádřila, že jejich hlavním cílem je zvýšení bezpečnosti, nikoli výnos z pokut, které stejně nepůjdou přímo do obecního rozpočtu. Zejména v kritickém místě u odbočky na Újezd u Černé Hory dochází k častým nehodám a přestavba celé křižovatky se zdržuje kvůli problémům s výkupy pozemků.

Podle Pavla Čížka z organizace BESIP je silnice mezi Brnem a Svitavami jedním z nejproblematičtějších míst v Jihomoravském kraji. „Když se řidič za tahačem cítí frustrovaný, má tendenci dohnat ztracený čas. To však není omluva pro vysoké rychlosti v obci,“ komentoval Čížek.

Lažany jsou příliš malé na to, aby měly vlastní obecní policii a zpracovaly přestupky z kamerových záznamů. Obrátily se proto na Blansko, aby se ujalo provozu radarů a výběru pokut. Mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková uvedla, že zastupitelé budou o této dohodě jednat příští týden a že cílem je nainstalovat a zprovoznit radary ještě letos.

Blansko má už zkušenosti s úsekovým měřením v Lažánkách, kde systém za dva měsíce odhalil více než 630 případů překročení rychlosti. Peníze z pokut zde používají například na opravy silnic, což by mohlo být využito i v Lažanech.

Obec Lipůvka odmítla úsekové měření, protože nemůže peníze z pokut využít na zvýšení bezpečnosti provozu. Místní starosta Ivo Pospíšil (STAN) se snažil zvýšit bezpečnost instalací semaforu u přechodu. Obcí totiž denně projíždí více než 16 tisíc automobilů, přičemž mimo špičku mnoho řidičů nedodržuje rychlost.

V Milonicích, kde by také rádi měli radar, jsou problémy s dodržováním rychlosti podobné. Starostka Marcela Nešetřilová (nez.) kritizuje krajský úřad za zrušení omezení rychlosti na 70 km/h před vjezdem do obce a zákaz předjíždění. V Milonicích totiž 69 % vozidel překračuje povolenou rychlost a autobusy často ničí ostrůvek na zastávce.

V obci Závist si slibují zlepšení situace díky plánovanému mostu. Místní obyvatelé nyní musejí riskantně přecházet frekventovanou silnici, což by se s mostem změnilo. Starosta Jaroslav Polášek (nez.) uvedl, že stavební práce začnou v únoru a obec bude pro osobní automobily neprůjezdná, přičemž kamiony a autobusy budou mít jinou trasu.