ZLÍNSKO

Kroměřížská nemocnice modernizuje

Kroměřížská nemocnice zahájila rozsáhlou modernizaci, která zajistí splnění nároků 21. století. První fáze se zaměřuje na přístavbu budovy A s urgentním příjmem pro chirurgické obory a novým očním oddělením v hodnotě 140 milionů korun, které investuje Zlínský kraj. Modernizace sníží čekací dobu na operace a budou trvat zhruba deset let.


Kroměřížská nemocnice zahájila první fázi rozsáhlé modernizace, která by měla po svém dokončení zajistit splnění všech nároků kladených na zdravotnické zařízení 21. století. První etapa se soustředí na přístavbu budovy A, která bude zahrnovat urgentní příjem pro chirurgické obory a nové oční oddělení s vlastním operačním sálem.

Přístavba si vyžádá investici ve výši 140 milionů korun, kterou poskytne Zlínský kraj. Dalších 50 milionů korun nemocnice investuje ze svého vlastního rozpočtu na pořízení potřebného vybavení. Nová přístavba bude situována vedle stávající magnetické rezonance. Modernizace areálu přinese výhody nejen pacientům, ale i zdravotníkům, a umožní poskytovat ještě kvalitnější zdravotní péči.

„Severní přístavba je prvním krokem ke směrování akutní péče do budovy A. Následující stavební etapy budou postupně rozšiřovat modernizované prostory do všech světových stran," vysvětlila Lenka Mergenthalová, ředitelka nemocnice. Transformace areálu nemocnice bude probíhat postupně, aby během stavebních prací nebyl výrazně ovlivněn běžný provoz jednotlivých oddělení.

Významnou výhodou modernizace bude snížení čekací doby na oční operace. Nové oční oddělení s vlastními operačními sály umožní provádět více vyšetření a operací, což výrazně sníží čekací dobu pacientů. „To nám zároveň umožní uvolnit kapacitu na centrálních operačních sálech pro jiné operace,“ dodala náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví, Olga Sehnalová.

Stavební práce první přístavby jsou naplánované na následující dva roky, během kterých bude rovněž zahájeno projektování dalších etap modernizace v jihozápadní části budovy určené pro chirurgické obory. Celková investice do modernizace areálu nemocnice je odhadována na 1,5 miliardy korun a celý proces by měl trvat zhruba deset let.

Kroměřížská nemocnice tedy vstupuje do nové éry, která přinese modernizaci a zlepšení podmínek pro pacienty i personál, a stane se tak zdravotnickým zařízením, které odpovídá nárokům 21. století.