HRADECKO

Královéhradecký kraj staví ekologické bydlení pro 12 klientů

Královéhradecký kraj zahájil stavbu chráněného bydlení v Nové Pace, což poskytne sociální péči pro 12 klientů ve 4 domcích s nízkými provozními náklady díky tepelným čerpadlům a fotovoltaickým panelům.


Královéhradecký kraj zahájil 4. září 2024 v Nové Pace nový projekt výstavby chráněného bydlení pro osoby se zdravotním postižením. Plánované čtyři domky poskytnou sociální péči pro celkem 12 klientů. Celý projekt bude dokončen koncem roku 2025 a náklady činí 45,3 milionu korun, přičemž bude využita i dotace z Národního plánu obnovy.

„Tento projekt je první svého druhu, který nabízí bydlení v tříčlenných domácnostech v samostatných domcích. Bylo navrženo na základě druhé architektonické soutěže, kterou jsme realizovali. V Nové Pace postavíme čtyři domky, které zajistí dlouhodobý pobyt klientům a zároveň jim poskytnou dostatek soukromí a společenské interakce,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, zodpovědná za sociální oblast.

Nově postavené objekty budou stát ve svahu, každý na jiné výškové úrovni s terasami orientovanými do společného prostoru. Obývací prostory budou směřovat do klidné zahrady, k dispozici budou jednolůžkové ložnice, kuchyně, hygiena a zázemí pro asistenty. „Vytápění a ohřev vody budou řešeny pomocí tepelných čerpadel a fotovoltaických panelů pro nízké náklady na provoz,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček. Součástí projektu jsou i bezbariérové cesty a upravené zahrady.

Vybudování těchto nových domů v Nové Pace spadá do širší transformace sociálních služeb v Královéhradeckém kraji, konkrétně transformace Domova sociálních služeb Chotělice. Projekt je spolufinancován pomocí dotace z Národního plánu obnovy a jeho realizací se zabývá krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

Královéhradecký kraj touto i dalšími stavbami zvyšuje kapacity komunitního bydlení a zlepšuje dostupnost sociální péče v regionu. V letošním roce kraj zahájil i další významné projekty, jako je stavba objektu pro sociální rehabilitaci v Hradci Králové, výstavba zařízení pro 18 klientů v Jičíně a postupné vznikání rodinných domků v Novém Městě nad Metují a v Rokytnici v Orlických horách.