VYSOČINA

Kraj opět podpořil iniciativy "Do práce a Do školy na kole"

V Kraji Vysočina skončil již 14. ročník celorepublikové kampaně „Do práce na kole, pěšky nebo poklusem“, která letos přilákala rekordních 1 451 účastníků. Tato iniciativa se zaměřuje na změnu každodenních návyků a minimalizaci používání automobilů.


Předáním cen vylosovaným účastníkům byl v Kraji Vysočina zakončen už 14. ročník celorepublikové kampaně „Do práce na kole, pěšky nebo poklusem“. Ve výzvě nešlo primárně o počet najetých, nachozených nebo uběhnutých kilometrů, ale o změnu každodenních návyků a minimalizování zbytečných cest autem. V Česku znamenala letošní květnová výzva 25 355 zapojených lidí z 55 měst, v Kraji Vysočina, který akci dlouhodobě podporuje, se letos zúčastnilo rekordních 1 451 lidí. Obdobná aktivita se už nyní připravuje na září v rámci Evropského týdne mobility.

Účastníci se v rámci svých firemních 2–5členných týmů snažili o maximální počet cest na kole nebo pěšky. Do závěrečného losování o ceny byly zařazeny všechny týmy, které dosáhly pravidelnosti vyšší než 66 %. Kraj Vysočina vždy oceňuje i individuální snažení a do každého účastnického města (Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod a Pelhřimov) věnuje kolo, nebo koloběžku jako cenu v kategorii pravidelnost jednotlivců. Letos vylosovaní šťastlivci odjeli na nových kolech Superior STK 100 s pohodlnou geometrií a vybavených doplňky pro každodenní dojíždění nebo turistiku.

„Kampaně pro veřejnost v oblasti udržitelné mobility vnímáme jako vhodný doplněk podpory rozvoje infrastruktury pro cyklistiku. Do té prostřednictvím programu Fondu Vysočiny Cyklodoprava a cykloturistika směřovaly v posledních čtyřech letech krajské dotace v celkové výši 74,5 milionu korun a podpořena byla více než stovka projektů Jednalo se o projekty obcí a měst v oblastech projektové přípravy cyklostezek a cyklotras, výstavby cyklostezek a bezpečných komunikací pro cyklisty, zlepšování stavu cyklotras a také budování areálů pro terénní cyklistiku,“ sděluje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Roman Fabeš.

Kraj podpořil i souběžně vyhlášenou výzvu „Do školy na kole“. Nejaktivnější bylo Gymnázium Otokara Březiny a Střední odborná škola Telč, které má díky tomu možnost v příštím roce pořídit nový cyklomobiliář v hodnotě až jeden milion korun. „Jde o pátou z krajem zřizovaných škol, kde dojde ke zlepšení podmínek pro dojíždění do práce a školy na kole. Dáváme tím zaměstnancům i studentům možnost volby způsobu dopravy. Rozhodnutí o tom, jak se budou po městě a v okolí dopravovat, má přímý vliv nejen na jejich zdraví, ale také na udržitelnost rozvoje měst,“ uvádí krajský radní pro oblast školství Jan Břížďala.

Další zapojené školy obdrží příspěvek na provoz na podporu sportovních aktivit zaměstnaneckého kolektivu (Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč, Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou, Akademie Světlá nad Sázavou, střední škola a vyšší odborná škola, Agro-technická střední škola Bystřice nad Pernštejnem a Střední průmyslová škola stavební akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod).