OLOMOUCKO

Koupání v kašnách: Pokuty až 10 tisíc korun

Atraktivní památky mohou návštěvníci poškodit, například koupáním v kašnách, kde hrozí pokuty až 10 tisíc korun. Voda v kašnách není vhodná ke koupání a může být zdravotně závadná.


Atraktivní památky mohou lidé poškodit. Koupání v kašně navíc může přijít hodně draho. Provinilcům hrozí pokuta až 10 tisíc korun. „Využívat kašnu k těmto účelům není vhodné mimo jiné z důvodu, že voda není určena ke koupání a nesplňuje hygienické podmínky. Navíc je i chemicky ošetřena a může způsobit zdravotní komplikace jak lidem, tak i zvířatům,“ upozornil ředitel prostějovské městské policie Libor Šebestík.

Podle něj počet případů, kdy museli strážníci vyhánět lidi z vodních prvků, pomohla snížit loňská městská vyhláška. „Prevence ale v tomto ohledu není nikdy dost, proto neustále upozorňujeme, že vodní prvky neslouží ke koupání. Stále se například stává, že lidé do kašen pouští své psy, což má dopad na jejich stav i na kvalitu vody,“ zmínil Šebestík.

Dodal, že městská policie navrhne představitelům města vyhlášku zakazující koupání ve vodních prvcích rozšířit také na psy.

Ve vedru osvěží mlžná brána. Jako alternativu vhodnou k osvěžení v rozpáleném centru nechává vedení Prostějova instalovat na náměstí T. G. Masaryka v posledních dvou letech mlžítka. Letos poprvé je doplnila také v blízkosti kašny velká mlžná brána. Jemnou vodní mlhu bude konstrukce vypouštět každý den od 10 do 19 hodin. „Jedná se o nerezovou mlžící sprchu ve tvaru fotbalové branky. Je ovládána přes wi-fi a má nastavené automatické spuštění,“ informoval náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil.

„Doufáme, že mlžítka využijí nejen malé děti, ale i dospělí. Obdobná zařízení se osvědčila i v jiných českých a moravských městech a rovněž v Prostějově budou doplňovat funkci kašen a zeleně,“ doplnil.

Attrakci k osvěžení lidí instaloval letos také Přerov. V blízkosti sídliště v Sokolské ulici vzniklo hřiště s vodními prvky označované jako Dešťová zahrada. Za krátkou dobu fungování jej ale návštěvníci již několikrát znečistili.

Městské fontány hlídají kamery. „Lidé tam házejí kameny, lezou po konstrukci, nechali v herním prvku okoupat i psa. V současné době na prostor dohlíží bezpečnostní kamera,“ zmínil vedoucí oddělení správy ostatního majetku a komunálních služeb přerovské radnice Petr Školoud.

I další městské fontány hlídají přerovští strážníci pomocí kamer. Vodní prvky chrání také obecně závazná vyhláška o čistotě a o ochraně veřejné zeleně, podle níž by se při pohybu na veřejných místech měli lidé vyvarovat brouzdání či koupání v nich. „V letošním roce jsme zatím řešili jednu stížnost na osoby koupající se v kašně. V dalších několika případech jsme zjistili její znečištění. Vodní prvky v rámci možností monitoruje městský kamerový dohledový systém,“ přiblížil zástupce ředitele Městské policie Přerov Miroslav Komínek.

Některé historické olomoucké kašny chrání zákon o státní památkové péči. Unáhlené osvěžení v nich, které by mělo za následek poškození památky, by se pak mohlo stát nejen přestupkem, ale podle výše způsobené škody i trestným činem. „V případě poškození kulturní památky či dokonce národní kulturní památky hrozí vysoké pokuty v závislosti na výši způsobené škody,“ varoval mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle.

Z kašen loví mince bezdomovci. Strážníci v krajském městě navzdory počtu vodních prvků řeší jen jednotky případů, kdy se na nich lidé dopouštějí vandalismu. „Většinou se jedná o osoby bez domova, které se z kašen snaží získávat mince. Ojediněle řešíme také případy lidí pod vlivem alkoholu,“ popsal.

„Pokud se jedná o poškozování památek, mnohem častěji než kašny řešíme studenty, kteří kvůli staré pověře před zkouškami prolézají otvorem mariánského sloupu na Dolním náměstí,“ řekl Čunderle.

Mnozí studenti jsou totiž pověrčiví a věří, že když se v předvečer zkoušky protáhnou kulatým otvorem v památce, dopadne zkouška následující den úspěšně.