PRAHA

Kontroverzní rozhledna v Malešickém parku rozděluje obyvatele

Plánovaná rozhledna v Malešickém parku oživuje kontroverze. Starosta Praha 10 Martin Valovič považuje stavbu za završení revitalizace parku.


Starosta městské části Praha 10 Martin Valovič (ODS) označil stavbu rozhledny za poslední chybějící kus projektu revitalizace Malešického parku, který má rozlohu přibližně devět hektarů. Valovič zdůraznil, že nejde o nový záměr, ale o dokončení již započaté práce. Autor přeměny parku byl členem odborné architektonické komise.

Nyní bude radnice jednat o dalším postupu a podpisu smlouvy na zpracování projektové dokumentace. Do soutěže se přihlásilo celkem 21 návrhů, které budou vystaveny pro veřejnost. Z průzkumu mezi obyvateli vyšlo najevo, že názory na výstavbu rozhledny jsou rozdělené. Pouze 19 % z 325 hlasujících je jednoznačně pro stavbu, zatímco 27 % je zásadně proti.

Plánovaná restaurace bude mít kapacitu 50 míst uvnitř a 90 na zahrádce. U objektu vznikne také prostor pro kulturní akce s pódiem. Předpokládaná výška rozhledny má být asi 30 metrů, což by mělo umožnit výhled do okolí, dokonce i směrem na Kokořínsko, Bezděz, Brdy a další.

Kritiku projektu vyjádřili někteří politici a část veřejnosti. Jana Komrsková, náměstkyně primátora pro životní prostředí, upozornila na nedostatek míst v základních školách v Praze 10. Podobně situaci komentoval na sociálních sítích zastupitel Petr Beneš, kterému vadí nedostatečná kapacita škol a náklady na nové prostory radnice.

Protože problémy s nedostatkem míst ve školách jsou v Praze 10 aktuálním a palčivým tématem, mnozí občané apelují na radnici, aby investice byly zaměřeny právě tímto směrem. Kritici projektu rozhledny také poukazují na nedostatečnou údržbu ostatních veřejných prostor.

Mluvčí Prahy 10, Ján Bruno Tropp, na závěr uvedl, že veřejná diskuze o projektu je nezbytná a vítaná, neboť každý nový architektonický projekt vyvolává emoce různými směry. Malešický park, vzniklý v 60. letech minulého století, prošel v roce 2013 revitalizací. Přesto diskuse ohledně budoucnosti parku pokračuje.

Plánovaná rozhledna by mohla oživit celý park, nicméně je důležité najít rovnováhu mezi kulturním obohacením a řešením reálných potřeb obyvatel městské části.