BRNĚNSKO

Jižní Morava: 15 uskupení jde do krajských voleb

Na jižní Moravě se do podzimních krajských voleb registrovalo 15 uskupení. Kandidátní listiny byly včas opraveny a schváleny. Krajské volby se konají společně s volbami senátními 20. a 21. září. Uskupení zahrnují hnutí, politické strany i koalice. V roce 2020 se volební účast dosáhla 38,82 %.


Na jižní Moravě je do podzimních krajských voleb registrovaných 15 uskupení, která budou usilovat o zastupitelské mandáty. Kandidátní listiny byly včas opraveny a odstraněné závady umožnily jejich registraci.

Krajské volby se uskuteční spolu se senátními 20. a 21. září. Pro srovnání, v roce 2020 se volb o přízeň voličů na jižní Moravě ucházelo šestnáct stran či hnutí.

„Obecně lze říci, že žádná kandidátní listina nebyla zcela bez chyby. U některých se jednalo o banální závady, u jiných bylo třeba opravovat více. Nakonec byly všechny závady odstraněny, proto nebyla žádná kandidátní listina odmítnuta a všechny byly zaregistrovány,“ uvedla Martina Žídková z tiskového oddělení kraje.

Účastníky nadcházejících krajských voleb budou dvě hnutí, pět politických stran a osm koalic. Hnutí ANO bude znovu obhajovat své vítězství, zatímco Přísaha se o poslanecké mandáty bude ucházet poprvé. Politické strany zahrnují například Piráty, kteří jsou součástí vládní koalice, a také opoziční SOCDEM.

Koalice budou zastoupeny pestrým spektrem, včetně uskupení Spolu, které tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Další koalice Hlas Moravy sdružuje Stranu zelených, Liberálně ekologickou stranu, hnutí SEN 21 a Idealisty. Byly vytvořeny také koalice jako Starostové pro jižní Moravu (STAN a SOL) a SPD-Trikolóra-Svobodní-PRO.

Koalice „Za Moravu!“ spojuje Moravany s Moravským zemským hnutím. O mandáty se ucházejí také uskupení Lepší život pro lidi, Nestraníci pro jižní Moravu a Stačilo!.

V roce 2020 dosáhla volební účast v Jihomoravském kraji 38,82 %. Nejvíce mandátů získala KDU-ČSL, zatímco druhým nejúspěšnějším subjektem byli Piráti.

Letošní volby slibují stejně jako v předchozích letech pestrou škálu kandidátů a koalic, které budou usilovat o zastupitelské mandáty. Do jaké míry se jim podaří oslovit voliče a jak se změní politická mapa jižní Moravy, ukáže až zářijové hlasování.