VYSOČINA

Jihlavská ZOO slaví narození irbisích dvojčat

Jihlavská ZOO oslavuje narození dvojčat irbisů horských, první potomky šestileté samice. Mlád’ata úspěšně prošla veterinární prohlídkou. Událost znamená významný příspěvek zoo k ochraně irbisů, kde se od začátku chovu narodilo již pětadvacet mláďat.


Jihlavská ZOO má důvod k oslavě! Šestiletá samice irbisa horského, která se stala matkou poprvé, přivedla na svět dvojčata. Zprávy o této vzácné události si ZOO ponechala pro sebe, aby matce a jejím mláďatům zajistila co největší klid. Tuto informaci sdělila mluvčí ZOO Jihlava, Simona Kubišková.

Dvojčata již absolvovala svou první veterinární prohlídku, a podle všeho se těší dobrému zdraví. 'Jedná se o dva samce. Očekáváme, že během letních prázdnin začnou postupně opouštět vnitřní ubikaci a objevovat také venkovní výběh,' uvedla Kubišková.

Pro jihlavskou ZOO tato událost znamená další úspěch v ochraně a rozmnožování irbisů, známých také jako sněžní leopardi. Od doby, kdy se zoo těmto kočkovitým šelmám věnuje, se zde narodilo již pětadvacet mláďat. Jihlavská ZOO tak přispívá k ochraně tohoto ohroženého druhu.

Přirozené prostředí irbisů se nachází ve vysokohorských oblastech Střední Asie, kde se živí převážně horskými kozami a ovcemi, svišti, divokými prasaty či ptáky. Váha těchto šelem se pohybuje mezi třiceti a sedmdesáti kilogramy a délka těla včetně ocasu může dosahovat až tří metrů. Irbisové jsou také výborní skokani - mohou doskočit až na vzdálenost patnácti metrů, což je pro ně výhodné při překonávání horských potoků a strží.

Třináctiletá samice levharta perského v jihlavské ZOO taktéž slaví svůj první přírůstek, což je další důležitá zpráva pro všechny milovníky zvířat. Jihlavská ZOO tak znovu potvrzuje svou roli v zachování těchto vzácných a ohrožených druhů.