BUDĚJOVICKO

Jarní mrazy zdecimovaly úrodu jablek, škody za 1,3 miliardy Kč

Jarní mrazy těžce poškodily úrodu jablek. Pavel Holub z Krtelí mluví o výnosu jen pěti až deseti procent, přičemž polovina plodů je poškozená. To přináší komplikace v dodávkách do jídelen. Lépe dopadly višně a částečně i hrušky. Celkové škody jarních mrazů v ČR dosáhly 1,3 miliardy korun.


„Tady najdete jedno jablko, pak třeba deset stromů nic, navíc jsou ještě zdeformovaná, malá. Není tady prakticky nic. Někde mluvíme o pěti procentech úrody, když je to deset, tak je to úspěch. A z těch deseti procent je ještě polovina plodů poškozených,“ ukazuje svůj ovocný sad v Krtelích na Prachaticku Pavel Holub.

Pro tohoto sadaře to znamená vážné komplikace. „Jsme navázaní na jídelny a nebude jim co dodávat. Pokud vypadneme z tohoto koloběhu, bude velmi těžké se vrátit, když rok nebudeme mít jablka,“ vysvětluje Holub. Z předešlé sklizně višní měli o něco lepší výsledky. „Višně se k těm mrazům zachovaly tolerantněji. Ještě trochu slušně vypadají hrušky, ale záleží na odrůdě a lokalitě. Můžeme mluvit o nějakých dvaceti procentech, ale z toho je opět minimálně polovina plodů poškozená,“ uvádí Holub.

Na jablkách je patrné poškození mrazem. „Mají takové kruhy strupů. Některá budou vhodná maximálně na mošt. Investice byla vysoká a žádný zisk se nám nevrátí, nebude co prodávat. Je to smutný pohled do sadu,“ dodává sadař Lukáš Holub.

Ovocnáři se navíc obávají, že příští rok přinese další problém. „Stromy budou v plné síle dohánět to, co nezvládly letos, což by mohlo vést k velkému přebytku. Trh bude plný jablek, což sníží jejich cenu. Výsledkem bude, že budeme mít tuny plodů, ale zisk z toho bude opět téměř nulový,“ líčí své obavy Lukáš Holub.

Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka jarní mrazy způsobily škody po celé zemi v hodnotě přes 1,3 miliardy korun.