BUDĚJOVICKO

Ilustrátor Tomáš Klepoch otevře sítotiskovou dílnu na festivalu Tabook

Bratislavský ilustrátor Tomáš Klepoch připravuje sítotiskovou dílnu pro festival Tabook, která poté zůstane v místní truhlárně. Letošní ročník festivalu přivítá přes čtyřicet nakladatelství z Česka i zahraničí.


Bratislavský ilustrátor, grafik a pedagog Tomáš Klepoch se nachází v závěrečné fázi příprav tabulkové výtvarné dílny. „Pracujeme na sítotiskové dílně, která bude sloužit i po skončení festivalu v místní truhlárně. Vytváříme všemožné potřebné vybavení, jako jsou stůl na sítotisk a nástroje na odmývání sít,“ popisuje Klepoch.

Letošní ročník festivalu Tabook se může pochlubit více než čtyřiceti malými domácími i zahraničními nakladatelstvími. Podle organizátorky Terezy Horváthové budou návštěvníci moci obdivovat knihy všech možných žánrů, od poezie, literaturu faktu až po beletrii a dětskou literaturu.

„Přijede například francouzská knihkupkyně z nakladatelství L´Articho z Marseille. Jde o malé, ale neuvěřitelně vtipné a kreativní nakladatelství. Dále k nám dorazí tým z Boloni, který provozuje knihkupectví a malou galerii, nebo malá ukrajinská nakladatelství. Jsme rádi za každého, zvláště z Ukrajiny, protože pro ně je momentálně obtížné cestovat,“ říká Tereza Horváthová.

Během festivalu Tabook ožijí různá místa v Táboře, včetně dvorků, zahrad, kaváren, starých truhláren a zahrady Střelnice. Návštěvníci se mohou osobně setkat také s francouzským výtvarníkem Paulem Coxem, který je podle organizátora Juraje Horvátha považován za jednoho z nejdůležitějších ilustrátorů a designérů posledních třiceti let.

„Na Tabook nechceme přivážet jen hotové výstavy nebo už zavedené projekty. Mnoho expozic je vytvořeno na míru přímo pro festival na základě situací a podmínek umělců. Například dvě umělkyně z Kyjeva, aktuálně žijící v Berlíně, vytvoří mural z dlaždicového odpadu přímo na zeď truhlárny. Paul Cox připravil velkou malbu exkluzivně pro galerii DON,“ připomíná Horváth.

Kompletní program jedenáctého ročníku festivalu malých knižních nakladatelů v Táboře je k dispozici na webu tabook.cz.