HRADECKO

Hvězdárna v Hradci Králové projde modernizací dle vítězného návrhu

Rada Královéhradeckého kraje oznámila výsledky architektonické soutěže na modernizaci Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Vítězný návrh od ateliéru Neuvirt Novotná architekti zohledňuje historickou hodnotu budovy a její okolí.


Rada Královéhradeckého kraje nedávno zveřejnila výsledky architektonické soutěže na projekt modernizace Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Vítězný návrh předložil ateliér Neuvirt Novotná architekti, který přesvědčil porotu svým citlivým přístupem k rekonstrukci historické budovy a zohledněním okolí hvězdárny. Cílem projektu je vytvořit kvalitní projektovou dokumentaci, která umožní komplexní modernizaci budovy při zachování její vědecké a edukativní funkce.

„Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové je místem, které dlouhodobě přitahuje a vzdělává širokou veřejnost. Naším cílem je vytvořit ještě atraktivnější prostředí, které návštěvníkům nabídne modernizované prostory jak uvnitř hvězdárny, tak v jejím okolí. Je důležité, aby prostředí i v budoucnu poskytovalo kvalitní provozní podmínky, což jsme zohlednili v projektu. Proto jsem ráda, že jsme architektonický návrh vybírali soutěží, která kladla důraz na všechna relevantní kritéria,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová zodpovědná za kulturu a cestovní ruch.

Dodala, že se jednalo již o třetí architektonickou soutěž, kterou kraj realizoval. Předchozí soutěže byly zaměřeny na sportovní halu pro tělesnou výchovu v Nové Pace a projekt chráněného bydlení tamtéž.

Modernizace si klade za cíl zatraktivnit hvězdárnu a planetárium pro širokou veřejnost a zvýšit její otevřenost. Jedním z hlavních záměrů je podpořit zájem veřejnosti o přírodní vědy prostřednictvím poutavých expozic a programů. Hvězdárna díky svým zařízením zvládne zaznamenat a zprostředkovat veřejnosti zajímavé astronomické jevy, což může podpořit obecný zájem o vědu.

Architektonická soutěž byla koncipována jako dvoufázová. V první fázi byla otevřena širokému okruhu zájemců, z nichž bylo přijato 11 návrhů. Hodnocení probíhalo anonymně, a do druhé fáze postoupilo pět nejlepších návrhů, které měly možnost reflektovat připomínky poroty a své návrhy dopracovat. V této fázi již hodnocení nebylo anonymní.

Jako vítězný byl vybrán návrh od ateliéru Neuvirt Novotná architekti, jenž získal odměnu ve výši 550 tisíc korun a zároveň bude zodpovídat za dopracování kompletní projektové dokumentace, za kterou kraj zaplatí 12,7 milionu korun včetně DPH. Celkové náklady na modernizaci objektu se odhadují na 160 milionů korun, přesná částka ale bude známa až po vypsání veřejné zakázky na stavební část projektu, která by mohla být vyhlášena v roce 2025.

Výsledky architektonické soutěže na modernizaci Hvězdárny a planetária v Hradci Králové jsou následující:1. místo: Neuvirt Novotná architekti, s. r. o. (odměna ve výši 550 000 Kč)2. místo: LAPLAN, a. s. (odměna ve výši 300 000 Kč)3. místo: MŮD architekti, s. r. o. (odměna ve výši 150 000 Kč)Další oceněné návrhy, které postoupily do druhé fáze soutěže:Dimenze projekt, s. r. o. (odměna ve výši 50 000 Kč)RUDIŠ – RUDIŠ architekti, s. r. o. (odměna ve výši 50 000 Kč)

Realizace tohoto projektu přinese širší veřejnosti nejen modernizované a funkční prostory, ale také zvýší prestiž Hvězdárny a planetária v Hradci Králové jako významného centra vzdělávání a popularizace vědy.