HRADECKO

Hradecký kraj bojuje s povodněmi

Hradecký kraj se úspěšně vyrovnává s intenzivními srážkami, hasiči rozvezli stovky pytlů s pískem. Oblasti jako Špindlerův Mlýn a Trutnov jsou ohroženy. Hladiny řek Úpa a Labe stoupají, způsobují výpadky elektřiny. Hlídané jsou rizikové oblasti, drony monitorují situaci. Venkovní akce byly odvolány.


Novinový článek: Hradecký kraj prozatím zvládá velkou vodu, hasiči rozváželi stovky pytlů s pískem

Hradecký kraj se zatím úspěšně vyrovnává s přívaly vody, které způsobili intenzivní srážky. Hasiči na řadě míst již rozvezli stovky pytlů s pískem. Na řekách Úpa a Labe hladiny stále stoupají, což způsobuje napětí v celém regionu. Nejčastěji však problémy způsoboval silný vítr; tisíce domácností byly v sobotu ráno bez elektřiny.

Obzvláště ohrožené oblasti jsou Špindlerův Mlýn a Trutnovsko. Starosta Špindlerova Mlýna doporučil turistům opustit horské středisko, a na cestě z města bylo vidět desítky aut. Úpské nábřeží v Trutnově je kvůli zvýšené hladině uzavřeno pro vozidla těžší než 3,5 tuny, kromě autobusů, které byly přesměrovány.

V Trutnově povodňová komise očekává problémy s dodávkou elektřiny, proto doporučuje lidem dobít svá elektronická zařízení. Stovky pytlů s pískem jsou připraveny v areálu Technických služeb Trutnov a občané jsou vybízeli k přeparkování svých vozidel do bezpečnějších lokalit.

V Královéhradeckém kraji byly hlídány nejrizikovější oblasti, jako jsou Melounka a Malý labský náhon. Díky nasazení dronů městská policie a úřady mohou rychle monitorovat situaci na vodních tocích a přijímat odpovídající opatření. Primátorka Pavlína Springerová varovala, že nelze vyloučit povodňové riziko z Orlice.

Přestože se situace v Hradci Králové zdála v pátek večer klidná, hladiny řek opět začaly stoupat během sobotního rána. Dobrovolní hasiči ve Svobodných Dvorech již zasahovali kvůli podemletému propustku. Ve městě je také připravena technika a stovky pytlů na ochranu domů před povodněmi.

Během noci a rána hasiči zasahovali u popadaných stromů a čerpali vodu ze sklepů. Technické služby podávaly pytle s pískem připravené na letišti, zatímco pracovníci městských lesů dodali 50 tun písku pro obyvatele kriticky ohrožených oblastí.

Ve Dvoře Králové nad Labem vydaly technické služby pytle s pískem a dobrovolní hasiči zajistili areál Domova sv. Josefa v Žirci. V Hradci Králové hlídají strážníci městské policie mosty a vodní toky, dopomáhají jim v tom dva drony.

Kvůli nebezpečnému počasí byly odvolány různé venkovní akce, například dožínky v krajském městě nebo festivaly v Jičíně. Uzavřené jsou také turistické trasy a lanová dráha na Sněžku, na hřebenech Krkonoš napadl sníh, což znesnadňuje jakékoli venkovní aktivity.

Lesy ČR vydaly varování před vstupem do lesních oblastí. Také horští záchranáři doporučují túry do Krkonoš odložit kvůli nebezpečí padajících stromů.

Další povodeň očekávají i občané Žireče, zejména rodina Ludmily Chmelové, kde nedávná povodeň způsobila značné škody. Navzdory přijatým opatřením opětovné stoupání hladin přidělává místním obyvatelům další starosti.