ZLÍNSKO

Hlavní postava metanolové kauzy, Jiří Vacula, na svobodě

Distribuční postava metanolové kauzy Jiří Vacula byla podmínečně propuštěna na svobodu, uvedla Česká televize. Vacula, který v roce 2012 zprostředkoval prodej smrtícího metanolu, si odpykával trest odnětí svobody v délce patnácti let. Z výše uděleného trestu si již odpykal více než dvě třetiny.

Vacula byl klíčovou postavou při objasňování metanolové aféry. Jeho spolupráce s policií výrazně přispěla k rozkrytí celé kauzy. Již v roce 2014 byl Vacula soudem odsouzen za obecné ohrožení na patnáct let a během svého pobytu za mřížemi pomáhal shromažďovat důkazy a svědčit proti ostatním aktérům.

Metanolová aféra patří k největším tragédiím v historii České republiky. Během této aféry přišlo o život 48 lidí a desítky dalších utrpěly vážná poškození zdraví, včetně trvalé slepoty. Vyšetřovatelé obvinili z organizace a distribuce smrtícího alkoholu na sedm desítek lidí. Největší tresty si vyslechli dva hlavní míchači toxické směsi – Rudolf Fian a Tomáš Křepela, kteří byli odsouzeni na doživotí.

Právě díky Vaculově svědectví se podařilo odhalit celý řetězec odpovědných za tuto tragédii. Distribuce smrtící směsi se rozšířila do všech čtyř moravských krajů, ale také do kraje Vysočina, Jihočeského, Středočeského a Ústeckého kraje a dokonce i do Prahy. Na pančovaný alkohol navíc zemřeli tři lidé v Polsku.

Vláda na krizi reagovala sérií zákazů prodeje tvrdého alkoholu a zpřísněním pravidel pro jeho výrobu a distribuci. Byla zavedena nová opatření na preventivní ochranu spotřebitelů, jako například nový typ kolků a omezení velikosti spotřebitelských balení.

Kauza metanol vedla také ke zvýšené pozornosti státních orgánů k nelegálním výrobnám alkoholu, což vedlo k odhalení dalších rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem. Hlavním organizátorem těchto obchodů byl Radek Březina, který byl kvůli svým aktivitám odsouzen na více než čtrnáct let vězení.

Vyšetřování metanolové aféry a rozsudky pro hlavní aktéry, jako je Vacula, směřují k zajištění spravedlnosti pro oběti jedné z nejtragičtějších událostí v dějinách samostatné České republiky.