VYSOČINA

Historická zvonička v Křídla přesunuta po 30 letech čekání

Po třech desetiletích čekání se podařilo přesunout historickou zvoničku v Křídla. Akci sledovalo mnoho lidí, kteří slavili po úspěšném dokončení. Projekt trval dlouho kvůli potřebě povolení a odborných konzultací.


Po téměř třech desítkách let plánování se konečně podařilo přesunout historickou zvoničku v obci Křídla. Výjimečný moment sledovalo početné publikum, které po úspěšném dosednutí kapličky na nové místo propuklo v jásot. Přítomní odborníci naopak nedokázali skrýt úlevu a spokojenost nad zdárně dokončeným dílem.

Diskuse o nevhodném umístění kapličky probíhaly značně dlouho. „Obec disponovala povolením k přemístění již dvaadvacet let, avšak to bylo nevyužitelné kvůli novým plánům revitalizace návsi a novému způsobu přemístění,“ vysvětlil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Roman Fabeš. Na jaře 2024 se přípravy ujal starosta Lukáš Čech, který zahájil jednání s krajským úřadem.

Zde se ukázalo, že záchrana zvoničky nebude možná bez výraznějšího zapojení odborníků z různých oborů. K získání nového povolení bylo nezbytné vypracovat podrobný projekt, který by obsahoval bezpečný a realizovatelný plán k přesunu přibližně 45 tunového objektu. Významnou roli sehrála firma Jaroslava Bence, jejíž spolupráce se statikem byla klíčová pro garanci bezpečnosti celého procesu.

Neméně důležitý byl podíl projektanta, který ve spolupráci s památkovými úřady doladil nové umístění a výšku osazení kapličky. „V průběhu let se okolní terén kolem zvoničky zvýšil, což vedlo k zapuštění původního soklu a narušení proporcí stavby. Po obnově bude kaplička více odpovídat své historické podobě,“ doplnil Roman Fabeš.

Příprava i realizace akce obnášela řadu konzultačních setkání a poslední z nich proběhlo jen tři dny před přesunem. Statik i památkáři definitivně schválili rozsah a způsob zabezpečení kaple, včetně venkovní a vnitřní výdřevy. Klíčovou roli sehrála ocelová konstrukce, jež umožnila přenést nadzemní část kapličky. Konstrukce drží ocelové profily svařené s ocelovými pláty zasunutými pod zdi ve výšce soklu.

Povolení k přemístění kulturní památky uděluje krajský úřad poměrně zřídka, a to pouze v případech fyzického ohrožení památky. Tento případ byl však výjimečný svou složitostí a komplexností, kterou za dobu existence krajského úřadu ještě neřešili. Projekt podpořila i krajská samospráva, která na realizaci uvolnila 300 tisíc korun.

Kapličku na novém místě čeká ještě oprava střechy, fasády a úprava okolí. Už teď ale obyvatelé Křídel s radostí vnímají znovuzrození kaple, jež se po dlouhých letech opět stane důležitou součástí společenského a kulturního života v obci.