ÚSTECKO

Historická maringotka z 20. let opět září v Jirkově

Renovační tým vedený Tomášem Bártou úspěšně zrestauroval historickou maringotku z 20. let, původně vyrobenou v Hannoveru. Proces, zahrnující až 20 různých profesí, trval přes rok. Maringotka, nyní ve stylu Art Deco, byla převezena do Jirkova.


Restaurátorský tým vedený Tomášem Bártou z Hořic ve východních Čechách úspěšně dokončil renovaci vozu původně vyrobeného na konci 20. let minulého století v německém Hannoveru. Do projektu se zapojili i další externí řemeslníci a celý proces trval více než rok. Tento týden byla zrestaurovaná maringotka převezena do Jirkova.

Renovace byla prováděna s ohledem na původní postupy, aby co nejvíce zachovala autenticitu vozu. Interiéry maringotky nabízejí pět pokojů včetně koupelny, přičemž restaurátoři dbali na každý detail. Podle Tomáše Bárty bylo zapotřebí práce až dvaceti různých profesí, mezi které patřili čalouník, umělecký kovář, vitrážista, elektrikář, skláři a další odborníci.

Vůz, který byl desítky let vystaven povětrnostním vlivům a amatérským úpravám, se nyní skví v luxusním stylu art deco. Mnoho původních prvků zcela chybělo nebo existovaly jen fragmenty. 'Vnitřní tapety jsou repliky původních tapet. Unikátní jsou tapety v dekoru kůže na stropu,' uvedl Barta.

Před zahájením restaurátorských prací tým prováděl důkladný historický průzkum. Pátrali po historických pramenech, konzultovali s pamětníky a zkoumali původní vzhled vozu. Například původní barevnost maringotky byla určena laboratorním výzkumem, během kterého bylo zjištěno, že vůz měl původně krémovou barvu.

Během renovace byly na bok vozu vráceny velké tmavě modré nápisy s názvem Kludsky. Na skleněných výplních dveří byly vybroušeny květinové motivy. 'Najít brusíře, který by to dokázal zrealizovat, bylo náročné. Riziko, že při broušení skleněná tabule praskne, je poměrně vysoké,' popsal další zajímavý aspekt Báry.

Během restaurace se podařilo zpřesnit stáří vozu. Předpokládalo se, že pochází z roku 1926, ale díky skrytému vzkazu od řemeslníků firmy Buschbaum v Hannoveru se ukázalo, že byl vůz vyroben až v roce 1929.

Salonní vůz koupil Jirkov v roce 2019 od předchozího majitele za 600 tisíc korun. Náklady na jeho obnovu dosáhly 5,5 milionu korun, zatímco výstavba proskleného a klimatizovaného pavilonu, do kterého je vůz umístěn, stála téměř 7,9 milionu korun. Maringotku mohou návštěvníci zhlédnout po objednání v informačním centru.