OSTRAVSKO

Hasiči v Beskydech otestovali nové technologie boje s lesními požáry

Odborníci z dvaceti zemí světa, včetně České republiky, se opět sjednotili v Moravskoslezském kraji, kde se účastní projektu SILVANUS, reagujícího na narůstající počet lesních požárů. Tento mezinárodní projekt, jehož smyslem je vývoj a implementace nových technologií a postupů pro efektivní boj s těmito katastrofami, se zaměřuje na sdílení znalostí a zkušeností, které mohou pomoci nejen České republice, ale i dalším zemím.

Projektu SILVANUS se účastní 49 partnerů z dvaceti různých států, mezi nimiž kromě evropských zemí figurují také Indonésie, Austrálie a Brazílie. Česká republika je představována Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a dalšími institucemi.

Během třídenní akce proběhlo testování nově vyvinutých a integrovaných technologií, odborné semináře a statické ukázky techniky HZS MSK a Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR (ZÚ HZS ČR). Vrcholem akce bylo taktické cvičení v Moravskoslezských Beskydech, kterého se kromě projektových partnerů projektu SILVANUS a českých záchranářů zúčastnilo i Lesy České republiky, s.p., Horská služba Beskydy a Policie ČR.

Hlavním cílem třídenní akce bylo představení projektu a testování jeho technologií a metod, a to jak teoreticky, tak prakticky. První den měl původně proběhnout v oblasti Kyčera, ale kvůli nepříznivému počasí a komplikovaným podmínkám v lesích byl přesunut na hasičskou stanici HZS MSK ve Frýdku-Místku, kde se projektoví partneři zaměřili na interní testování technologií.

Druhý den akce se konal na Fakultě bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (FBI VŠB TUO). Proběhl zde odborný workshop, kde specialisté představili nové technologie a řešení pro udržitelný management lesů a efektivní zvládání lesních požárů. Účastníci workshopu měli rovněž možnost prohlédnout si simulační výcviková pracoviště FBI VŠB TUO, která využívají i technologie virtuální reality.

Třetí den se odborníci přesunuli do Moravskoslezských Beskyd, konkrétně do obce Krásná, kde proběhla praktická ukázka techniky HZS ČR a technologií vyvinutých v rámci projektu SILVANUS. Byly představeny například hasicí roboty, kamerové detekční systémy a drony, stejně jako mobilní aplikace pro hlášení požárů.

Zahraniční odborníci měli jedinečnou možnost seznámit se s metodologií hašení lesních požárů v České republice prostřednictvím taktické simulace. Předmětem cvičení bylo hašení rozsáhlého lesního požáru v náročném terénu s velkým výškovým rozdílem. Součástí cvičení bylo využití dálkové dopravy vody, která byla přepravována do flexi tanků pomocí cisteren a hadic a následně pomocí velkoobjemového čerpadla Somati vytvořeno přečerpávací stanoviště.

Pro koordinaci zásahu bylo nasazeno standardní vybavení složek integrovaného záchranného systému (IZS). Do akce byly zapojeny i moderní technologie jako kamerové a lokační systémy a drony. Kromě hašení bylo testováno i využití technických prostředků vyvíjených v rámci projektu SILVANUS.