OLOMOUCKO

Hasiči a horská služba zachránili dělníky uvízlé na elektrárně

V elektrárně na Jesenicku došlo ke komplikovanému incidentu, kdy se při údržbě a kontrole potrubních částí technologie zasekl vozík s dělníky. Na místě okamžitě zasahovalo několik jednotek hasičů spolu s horskou službou Jeseníky, aby čtveřici dělníků dostali do bezpečí. Zásah nabral na intenzitě kolem 9:00 ráno a trval do čtyř hodin od začátku incidentu.

Mluvčí hasičů Zdeněk Hořík uvedl, že výjezd na místo proběhl hladce a díky odborné přípravě se podařilo dělníky bezpečně dostat do bezpečí. 'Všichni čtyři dělníci zůstali nezranění, přestože se nacházeli v odhadované výšce.' Kvůli riziku výparů z nátěrových látek probíhala operace ve dvou etapách.

O prvotní záchranu se postaralo několik lezců, kteří se ke dělníkům spustili. 'Zpočátku jsme museli čelit nebezpečí výparů nátěrových látek. Během tří hodin jsme úspěšně dostali první dvojici dělníků do bezpečí. Po dalším hodině byly do bezpečí vyproštěny i zbývající dva muži,' dodal Hořík. Všichni čtyři byli z preventivních důvodů převezeni do nemocnice na lékařskou prohlídku.

Zasahovaly jednotky hasičů ze Šumperka, posílené specialisty a technikou z Jeseníku a Olomouce. Dobrovolní hasiči z Loučné nad Desnou a Velkých Losin se také zapojili do záchranných prací. Horská služba Jeseníky rovněž poskytla nezbytnou pomoc.

Na místo byl vyslán odborný intervent hasičů, jelikož situaci komplikoval čas, nízké teploty a nejistota. Hořík připsal úspěch zásahu dlouhodobé spolupráci s energetickou společností, která pár dní před incidentem projednávala rizika podobných situací.

Specialisté z hasičského sboru navrhli několik nových variant záchrany, včetně zakoupení lan a příslušenství o délce přibližně 700 metrů. Kvůli této délce bylo nutné využít hasičskou vozidlovou techniku s navijáky.

Příčina zaseknutí vozíku v tubusu je stále předmětem vyšetřování, ale podle vizuální kontroly hasiči předpokládají technickou závadu.

Elektrárna na Jesenicku pokračuje v normálním provozu, zatímco probíhá vyšetřování a další kontroly bezpečnosti, aby se takové incidenty v budoucnu neopakovaly.