LIBERECKO

Harrachovské bytovky za 112 milionů v havarijním stavu. Město je ani podruhé nekoupilo!

Dva bytové domy v Harrachově, obývané patnácti rodinami, se ani po druhé dražbě neprodal. Ministerstvo financí stanovilo cenu na 112 milionů Kč, ale domy jsou v havarijním stavu.


O dva bytové domy v Harrachově, obývané patnácti rodinami, neměl ani při druhé veřejné dražbě nikdo zájem. Ministerstvo financí stanovilo cenu za chátrající objekt na 112 milionů korun.

'V soutěži nebyla podána žádná nabídka, což znamená, že s největší pravděpodobností vyhlásíme další kolo soutěže,' uvedl mluvčí ministerstva Filip Běhal.

Starosta Harrachova, Tomáš Vašíček, vysvětlil, proč o domy v lukrativní lokalitě nikdo nejeví zájem. 'Jsou v zoufalém stavu a potřebují kompletní rekonstrukci. Balkony jsou neopravitelné a musí být odstraněny. Odhad nákladů na rekonstrukci činí 70 milionů korun,' řekl starosta.

Město má na oba bytové domy předkupní právo, ale za současných podmínek není ochotné je koupit. 'Byl bych blázen a špatný hospodář, kdybych to udělal. Ministerstvo financí navíc špatně komunikuje. Kdyby někdo z nich přišel a převedl nám tento chátrající majetek, pokusili bychom se získat obecní dotace na jejich renovaci. Jenže nikdo nepřišel,' uvedl Vašíček.

Problematická situace se dále komplikovala faktorem, že bytové domy stojí na pozemcích města Harrachov, a nájem pozemků končí za pět měsíců. 'Ministerstvo má pronájem pozemku do konce roku. Pokud se nikdo neobjeví a nedohodne se na řešení, podáme žalobu na odstranění těchto budov,' upozornil starosta.

Domy byly postaveny v devadesátých letech pro sklárenské pracovníky a v současnosti zde bydlí převážně senioři, hendikepovaní a sociálně znevýhodnění občané. Starosta se obává, že ministerstvo vezme střechu nad hlavou těm, kteří to nejvíce potřebují, aniž by nabídlo adekvátní náhradu.

'Nejjednodušší by bylo, kdyby ministerstvo převedlo byty na město, a my bychom se postarali o jejich rekonstrukci pomocí dotačních programů. Uvidíme, jak se situace vyvine v příštích šesti měsících,' uzavřel Vašíček.