HRADECKO

Habsburkové v Českých zemích: Císaři k službám, sobě ke slávě

Zámek Hrádek u Nechanic se letos připojuje k projektu "Po stopách šlechtických rodů" s podtitulem "Habsburkové – domovem i v Českých zemích". Tento historický projekt odhaluje fascinující spojitosti Habsburků s našimi zeměmi a jejich zámky.


Zámek Hrádek u Nechanic se v roce 2024 symbolicky zapojí do prestižního projektu "Po stopách šlechtických rodů". Tento rok se projekt zaměří na slavný rod Habsburků a jejich významné působení v Českých zemích. Podtitul "Habsburkové – domovem i v Českých zemích" odkazuje na jejich dlouhodobé pobyty a vliv v Čechách a na Moravě.

Hlavními objekty letošního ročníku jsou státní zámky Ploskovice, Zákupy a Konopiště, kde Habsburkové zanechali výraznou stopu. Zámek Hrádek u Nechanic pak nabídne speciální komentované prohlídky, které povede Mgr. Petr Nosek, dlouholetý správce depozitáře zámku a spoluautor monografie "Harrachové. Vznešenost zavazuje.".

Mgr. Nosek, odborník na historii Harrachů a jejich spojitost s Habsburky, přiblíží návštěvníkům nejen historickou propojenost těchto rodů, ale i konkrétní příběhy a osudy členů rodu Habsburků, kteří pobývali na Hrádku u Nechanic. Speciální prohlídky se uskuteční dvě soboty – 20. července a 17. srpna 2024, vždy v 16:00 hodin.

Tento projekt je skvělou příležitostí pro všechny milovníky historie a šlechtických rodů, aby se dozvěděli více o významných osobnostech, které formovaly dějiny našich zemí.

Přijďte se ponořit do historie a objevte, jak Habsburkové ovlivnili české dějiny a kulturu přímo v srdci našich krásných zámků.