PLZEŇSKO

Grand Prix v Plzni vyšperkoval olympionik Denis Rugovac

Desátý díl GIANT LIGY v Plzni se jel v tropickém počasí a pořadatelé a závodníci se obávali přibližující se bouřky. Teplota na Rapidu byla skoro 28 °C a rozfoukával se silný vítr. Naštěstí se bouřkové mraky nad Plzní rozplynuly. Diváci a jezdci si závod užili.


Sportovní odpoledne odstartovaly mládežnické kategorie žáků, žákyň, kadetů a kadetek. Velkou cenu Roman Kreuziger Cycling Academy vyhrál v závodě v samostatné kategorii kadetů na 30 kol Daniel Kuběna (ACS DEVELOPMENT), který nasbíral 45 bodů.

Závod v Plzni vyšperkoval svojí účastí olympionik dráhař Denis Rugovac (TJ Favorit Brno), který z Paříže přivezl 7. místo v Madisonu. Závod si v Plzni Denis zvolil jako další přípravu před dráhovou sezonou. 

Prvenství na pásce a již klasický handicapový start, kdy 30 vteřin před pelotonem Elite vyrazili vpřed jezdci kategorie masters a ženy. Nejlépe si se začátkem závodu poradili opět Martin Boubal (CTW CYCLING), který nasbíral celkem 13b a to mu stačilo k vítězství v kategorii. Jediný kdo stačil nástupu Boubala a vydržel s ním ve dvojici kroužit před pelotonem, byl Jakub Kubias (Roman Kreuziger Cycling Academy). 

Peloton tentokrát dojel ztrátu až po 10 kilometrech, a pak začal boj o body v každém kole. Z pelotonu se snažili odskočit dvojice, nebo trojice jezdců, ale jejich snaha byla marná. Díky prémiím se peloton vždy podařilo zrychlit a uprchlíky dojet. Díky spurtům se pak dařilo hlavně Petrovi Fialovi (Integray L27 Cycling Team) a Maximilianovi Kerlovi (Auto Škoda Mladá Boleslav). Nenápadně s minimální ztrátou za těmito jezdci byl Richard Kobr (ACS DEVELOPMENT). 

Do posledního okruhu najížděl Kobr se ztrátou 2b na dvojici (Kerl a Fiala), která se prala celý závod o vítězství. Díky tomu, že byl Kobr do posledního kola odskočen ještě s dvěma sparťanskými závodníky, mohl ještě přemýšlet o vítězství. Díky vítěznému závěrečnému spurtu se Kobr vyhoupl při shodě bodů na první místo celkové klasifikace.

Souboj o prémiové body a puntíkovaný dres měsíce září Bageterie Boulevard prestige nakonec vybojoval Richard Habermann, který nasbíral 5 bodů a oblékl se do puntíkovaného dresu nejaktivnějšího jezdce.

Nejlepším juniorem byl Ondřej Šafránek (Roman Kreuziger Cycling Academy), který nasbíral 12 b a v celkovém hodnocení společně s Elitou bral celkové 5. místo.

Richard Kobr v cíli: „Jak se jelo to poslední kolo, tak jsme byli ve třech v úniku. Věřil jsem si a dal jsem do toho všechno a vyšlo to. Další závod mě čeká v Hradci Králové a pak mistráky na dráze.“

foto: tomáš tesař