LIBERECKO

Frýdlantsko pod vodou

Frýdlantsko a další regiony Čech čelí extrémnímu povodňovému ohrožení. Hladiny řek stále stoupají, obzvláště v Jeseníkách a Krkonoších s výraznými srážkami. Ve Višňové na Frýdlantsku způsobila rozvodněná Smědá záplavy a odřízla obec od zbytku regionu.


Extrémní povodňové ohrožení zasáhlo oblast Frýdlantska, Jesenicka, Bruntálska, Karvinska, horního toku Labe a jižní Čechy. Hladiny řek na mnoha místech nadále stoupají, jak uvedli hydrometeorologové. V obci Višňová na Frýdlantsku způsobila rozvodněná Smědá záplavy na silnicích a odřízla ji od zbytku regionu.

Starosta Višňové, Michal Scheidl, dnes ráno oznámil, že obec je odříznutá od ostatních částí Frýdlantska. Voda z řeky Smědé zaplavila místní silnice, evakuaci a dopravu zde nyní zajišťují hasiči pomocí evakuační tatry. Voda se zatím do domů nedostala.

„V tuto chvíli jsme izolovaní od zbytku světa. Uzavřené jsou všechny hlavní komunikace, včetně silnic z Předlánc do Višňové, z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky,“ uvedl ráno starosta Scheidl. Hladina řeky Smědé ve Višňové-Předláncích dosáhla výše 273 centimetrů, k dosažení extrémního povodňového stavu chybělo pouhých 63 centimetrů.

Za posledních 24 hodin největší srážky zaznamenali hydrometeorologové v Jeseníkách a Krkonoších. V Jeseníku spadlo 130 milimetrů, ve Zlatých Horách na Jesenicku 164 milimetrů a na Labské boudě 152 milimetrů vody, což představuje 164 litrů na metr čtvereční.

Meteorologové očekávají intenzivní srážky i dnes, což dále zvyšuje hladiny řek po celé republice. Na 27 místech dosáhly toky třetích povodňových stupňů a na 145 místech zaznamenali hydrologové jeden z povodňových stupňů.

Na Liberecku dosáhla Smědá třetího povodňového stupně stejně jako její přítok, řeka Řasnice. V těchto oblastech hydrologové očekávají ještě další zvyšování hladin. Podobná situace je i na Třebůvce v Hraničkách na Svitavsku a na Třebovce v Ústí nad Orlicí. V obou místech už hladina dosáhla třetího stupně povodňové aktivity a očekává se, že zvýšený průtok bude postupovat dále po toku. Podobně kritická je i situace na Svratce v Dalečíně na Žďársku.