HRADECKO

Evakuace ve Zdoňově: Hrozba protržení hráze

Obyvatelé části obce Zdoňov u Teplic nad Metují na Broumovsku byli evakuováni kvůli hrozbě protržení hráze přeplněného rybníka. Evakuováno bylo 17 lidí, 45 čeká na evakuaci. Někteří lidé výzvy neuposlechli. Evakuovaní našli útočiště v místní základní škole.


V části obce Zdoňov u Teplic nad Metují na Broumovsku se evakuují obyvatelé kvůli hrozbě protržení hráze přeplněného rybníka. Jedná se o evakuaci jedenácti rodinných domů, a k opuštění domovů bylo vyzváno 66 osob. Někteří však setrvávají ve svých domovech a neuposlechli výzvy.

Hasiči uvedli na sociální síti X, že na jejich výzvu se podařilo evakuovat 17 lidí, přičemž u čtyř osob musely zasáhnout jednotky požární ochrany. Čtyřicet pět lidí aktuálně čeká na evakuaci. Celý proces probíhá v úzké spolupráci s Policií České republiky.

Evakuovaní obyvatelé našli dočasné útočiště v Základní škole Teplice nad Metují. Po vydatných deštích se rybník nad Zdoňovem naplnil až po okraj. 'Kvůli stavebním úpravám nad rybníkem byla veškerá voda z polí svedena do rybníka, což způsobilo jeho přeplnění,' informovala teplická radnice na svém facebookovém profilu. Tři tůně vytvořené u Navrátilova lesa pro zadržení vody jsou nyní také přeplněné a voda z nich proudí do rybníka.

Technický stav zdoňovského rybníka není zdaleka ideální. Teplice nad Metují měly plány na rekonstrukci, která měla proběhnout v letošním roce. 'Stavidlo bylo od středy upraveno na maximální možný odtok a rybník je průběžně monitorován. Bezpečnostní přeliv však nezvládá současný nápor vody,' uvedla radnice.

Teplice nad Metují obyvatele o hrozbě protržení hráze rybníka informovaly již kolem poledne a vyzvaly je, aby měli připravené evakuační zavazadlo. Řeka Stěnava na Broumovsku je momentálně na třetím stupni povodňové aktivity. 'Nad obcí Zdoňov došlo k poškození hráze rybníka. Prosím respektujte nařízení o evakuaci, záchrana osob v kritické situaci je vždy více riziková,' dodali hasiči z Královéhradeckého kraje.