BUDĚJOVICKO

Den jihočeského zdraví: Zdravotní prohlídky 16. září na českobudějovickém náměstí

Jihočeský kraj a VZP zvou na Den jihočeského zdraví a prevence, který proběhne 16. září 2024 v Českých Budějovicích. Od 13 do 17 hodin budou na náměstí Přemysla Otakara II. probíhat zdravotní prohlídky a konzultace bez nutnosti předchozího objednání.


Jihočeský kraj ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou chystá Den jihočeského zdraví a prevence, který se uskuteční v pondělí 16. září 2024 na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Od 13 do 17 hodin budou zdravotníci, včetně renomovaného dermatologa profesora Petra Arenbergera, připraveni poskytnout zdravotní prohlídky a konzultace bez potřeby předchozího objednání.

Hejtman Martin Kuba zdůraznil význam prevence ve zdravotní péči: „Je lepší preventivní péčí nemocem předejít, než s nimi později bojovat. Péče o své zdraví je odpovědnost každého z nás. Díky zdravotně preventivním aktivitám lze upravit životní styl a snížit rizika vážných onemocnění,“ uvedl Kuba.

Ředitelka Regionální pobočky VZP Plzeň Lenka Havlasová doplnila: „Dny zdraví na veřejných místech eliminují obavy lidí z návštěvy ordinací. Poskytujeme možnost rychlé zdravotní konzultace a vyšetření přímo na náměstí, čímž zvyšujeme dostupnost preventivní péče.“

Návštěvníci budou moci v mobilní ordinaci zkontrolovat kožní znaménka, podstoupit vyšetření krevní skupiny nebo ověřit hygienu rukou pod UV světlem. Nabídnuta budou i vyšetření spojená s prevencí osteoporózy, měření BMI a tuku v těle, cholesterol, krevní tlak a puls. Důraz bude kladen také na dentální hygienu a onkologickou prevenci. Přítomny budou i praktické ukázky tejpování, sportovní masáže a vyšetření krční páteře. Součástí akce bude prezentace sanitních vozidel a nácvik resuscitace na figurínách, který organizuje Jihočeská záchranná služba.

Ve stánku VZP obdrží zájemci informace o příspěvcích z Fondu prevence a preventivních programech nejen pro klienty VZP. Jihočeský kraj společně s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu nabídnou tipy na výlety vhodné pro babí léto.

„Často začínáme řešit své zdraví až při problémech, což pak vyžaduje náročnější péči. Přitom péče o zdraví nemusí být drahá a složitá, stačí být aktivní,“ uzavřel hejtman Kuba s přáním, aby si každý našel čas na svůj zdravotní stav.

09.09.2024 Bc. David Hocke