VYSOČINA

CZonA: Náměstek Fabeš chválí přeshraniční spolupráci a kulturní rozvoj

Roman Fabeš, náměstek hejtmana, vyzdvihl dlouholeté přeshraniční vztahy s Rakouskem. Projekt CZonA, vznikající od roku 2006, zahrnuje modernizace expozic a kulturní akce. Partneři přispívají k udržitelnému cestovnímu ruchu a zviditelňování regionů.


Roman Fabeš, náměstek hejtmana, připomněl dlouhé roky spolupráce s rakouskými sousedy, ke které sám přispěl. „V oblasti přeshraniční spolupráce s Rakouskem se pohybuji již velmi dlouho, a když jsme v roce 2006 v 20:06 hodin s dalšími představiteli zakládali Region Renesance, netušil jsem, že tato spolupráce bude trvat až do současnosti. Projekt CZonA se rodil velmi komplikovaně, přesto bych chtěl poděkovat všem, kteří se do jeho přípravy zapojili a dovedli jej až k úspěšnému schválení. Přeji všem partnerům úspěšnou realizaci,“ prohlásil.

Představitelé rakouských partnerů projektu, předseda spolku Zukunftsraum Thayaland, Ing. Eduard Köck, a starosta města Waidhofen an der Thaya, Josef Ramharter, vyjádřili svou podporu přeshraniční spolupráci, která zahrnuje modernizaci expozic, organizaci kulturních akcí a společnou prezentaci obou regionů.

Další partneři projektu se ve svých vystoupeních zabývali zejména modernizací stávajících a tvorbou nových expozic na rakouské straně (Christina Hirsch, Zukunftsraum Thayaland), novými výstavami Muzea Jemnicka (Milena Petz, Muzeum Vysočiny Třebíč), přípravou přeshraničních kulturních a vzdělávacích aktivit (Jana Lochmanová, město Jemnice) či synergickými projekty zaměřenými na propojení kulturního a přírodního dědictví (Marta Krejčíčková z MAS Rozkvět, Petr Stejskal z Kraje Vysočina).

Projekt CZonA je dalším důležitým krokem v dlouholeté spolupráci Kraje Vysočina s Dolním Rakouskem. Společné projekty podporují trvale udržitelný cestovní ruch a zviditelňují méně známá místa. Projekt odhalí propojenost regionů, kterou umožňuje blízkost obou národů, čímž vytvoří jedinečný prostor pro život, setkávání i poznávání.