ZLÍNSKO

Chřiby: Objevte 15 km dlouhou stezku plnou přírodních krás a historie

Naučná stezka o délce 15 km seznamuje s přírodními a historickými zajímavostmi ve velké části pohoří Chřiby. Výlet po Spáčilově stezce se bude líbit zejména milovníkům přírody. Trasa vede kolem dvou vzácných oblastí Chřibů: přírodní památky Budačina a přírodní rezervace Záskalí. A to mimo jakoukoli civilizaci, pravou divočinou! Přesto zde naleznete pět přírodních i historických zastavení.

Stezka začíná (či v opačném směru končí) u známé chaty Bunč, prochází pod Holým vrchem a zavede vás pod Komínské skály, kam se můžete vydat odbočkou po červené značce. Jedná se o zajímavé pískovcové skalní útvary. Vrcholová skála je dlouhá asi 40 m a prohlédnete si zde typické znaky mrazového zvětrávání. Cesta dále vede okolo Malenovské studánky, pěkně upravené kamenného zřídla, který je pravděpodobně jedním ze dvou hlavních pramenů Kudlovického potoka. Trasa se vine nahoru a dolů okolo zdejších vrchů (Janův, Kameňák) a také skrze okrajové části chráněné přírodní rezervace Záskalí s četnými pískovcovými výchozy a balvany. V oblasti roste řada ohrožených orchidejí.

Trasa pokračuje k přístřešku Budačina a stejnojmenné přírodní památce. Ta ochraňuje skalní bloky tvořené pískovci a slepenci. Největší z nich nese jméno Velká skála a je vysoký 12 metrů a široký 15 metrů. Ve Velké skále můžete najít i malou puklinovou jeskyni dlouhou 5 metrů. Na povrchu skal jsou dobře vidět voštiny – malé důlky vzniklé zvětráváním. Halenkovickým a Kvasickým polesím cesta vede dále lesem k mohylovému pohřebišti Tabarky. Zde trasa pomalu končí, neboť dále vede lesem už jen do obce Nová Dědina.