KARLOVARSKO

Cheb: Turnaji vozíčkářů pomohli rozhodčí z Asociace (TV Západ)

Již 26. ročník turnaje ve stolním tenise vozíčkářů Cheb Open se odehrál ve sportovní hale 15. června. Před zahájením zápasů došlo jako obvykle k přivítání účastníků od zástupců partnerů turnaje.


Za Karlovarský kraj přijel podpořit borce radní Jindřich Čermák, za město Cheb místostarosta Pavel Pagáč. Finančně akci podpořil také senátor Miroslav Plevný, který se z pracovních důvodů nemohl zúčastnit. 

„Město jako takové podporuje tuto akci dlouhodobě. V letošním roce přispělo opět osmdesáti tisíci korunami,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

Na 12 stolech byli sportovci z řad vozíčkářů rozděleni do tří výkonnostních kategorií. V prestižní kategorii A se utkalo sedmnáct hráčů, v béčkové devatenáct a v kategorii C soutěžilo třináct stolních tenistů. Podobně jako v předchozích ročnících pomohli se sbíráním míčků studenti chebských středních škol. Nově se s výpomocí do akce zapojila také Asociace Českého stolního tenisu.

„Hlavní věc je zajištění rozhodčích a pořadatelů a rozlosování turnaje. Vidím tady i známé z Jiskry Aš, bratry Jánské, takže ti to vlastně organizují a za Karlovarsko tady dodali řadu rozhodčích u stolů, protože to bez toho nejde, zkrátka. Je pravda, že jsem poprvé a fakt mě to zaujalo. Zájem a aktivita těch lidí, kteří opravdu nesedí doma a zúčastní se a baví je to, jak jsem říkal já při zahájení, já to hraji 60 let a jako fakt mě to pořád baví a jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit,“ popsal Ivan Klůj, předseda Asociace Českého stolního tenisu pro Karlovarský kraj.

Kromě českých a moravských účastníků letos přijelo hned 12 hráčů ze tří německých klubů a jeden ze Slovenska. 

Kategorii A vyhrál Jiří Žák z Moravia Brno. V kategorii B triumfoval André Czinkewitz z drážďanského klubu. Céčko opanoval Andreas Kreeyssig v z Bayreuthu. 

Za domácí zástupce v Áčku se nejlépe umístil Tomáš Harant na sedmé pozici, v béčku se prosadil na čtvrté místo Miloš Kalousek. V unikátně hrané čtyřhře zvítězila dvojice ve složení Vratislav Holík a Jiří Žák.

Každý z účastníků si odnesl nějakou, byť drobnou cenu, ale hlavní devizou celého turnaje je přátelská atmosféra. Borci si mohli nejen poměřit síly a šikovnost, ale také si posedět při grilování. Hala, ve které turnaj proběhl, by se měla v následujících letech dočkat dalších výraznějších investic. 

„Sportovní hala - v současné době se projektuje její rekonstrukce, především opláštění a zastřešení. Město bude žádat o dotaci. Doufáme, že uspějeme a předpokládáme realizaci v roce 2026,“ nastínil Pagáč. 

Do oprav by město mohlo vložit až 20 milionů korun.