KARLOVARSKO

Cheb: Na atletické Velké ceně se poprvé běžel Memoriál Jacka Přibáně (TV Západ)

Po většinou zářijových termínech atletické Velké ceny Chebu letos pořadatelé z SKP Union určili termín 44. ročníku na středu 21. srpna. Areál v Poohří se „Zlatou dráhou“ letos zesnulého dlouholetého předsedy klubu Jacka Přibáně, hostil hned tři olympioniky a řadu známých sportovních tváří.


O podpisy nejlepšího tuzemského sprintera posledních let Jana Velebu, který letos ukončil kariéru nebo Evy Adamczykové byl velký zájem včetně nekončící řady fotografování s fanoušky. 

Jako tradičně se v úvodu programu představily zdejší atletické naděje. Mezi elévy chlapci si na 60 metrů vylepšil osobní rekord na prvním místě doběhnuvší František Mošna časem 10.26. V minipřípravce děvčat se na prvním místě umístila Alexandra Vokroj v čase 11.46. 

Ve sprintu žen na 60 metrů se v prvním běhu stalo zlato kořistí Natálie Kožuškaničové z Univerzitního sportovního klubu Praha v čase 7.66. Jako druhá doběhla její oddílová kolegyně Johana Kaiserová před jabloneckou Emilií Hornovou a čtvrtou domácí juniorskou nadějí Alžbětou Levovou. Ta přitom s časem 7.95 hravě předčila vítězku druhého běhu, plzeňskou Valentýnu Jindrovou, která dorazila do cíle v čase 8.21. 

Kvalitněji obsazený první běh sprintu mužů na 60 metrů vyhrál Matyáš Koška z TJ Dukla Praha za 07.14 před Bensonem Okotem z Ugandy, který zaostal jen o 7 setinek. Domácí sprinter Lukáš Petrikovič doběhl jako třetí ve svém sezónním maximu 07.24. V běhu druhém by jeho vítěz Kevin Škarda z SC Start Karlovy Vary časem 07.29 bral v prvním běhu až páté místo. Za ním se umístil stříbrný z ME juniorský překážkář na 400m Marek Váňa. 

Mezitím se na chebském mítinku zapojili dva účastníci nedávné olympiády v Paříži - elitní dálkaři Radek Juška a Petr Meindlschmid. Ty doplnil stříbrný z nedávného Mistrovství ČR ve Zlíně Dan Kováč a jamajčan Shawn Thompson s osobním rekordem 8:13. Napínavou soutěž ovlivnil protivítr, který letos nechal výkony dálkařů daleko za jejich možnostmi. Zkušený David Juška svým posledním pokusem 7.68 předskočil o 5 centimetrů Petra Meindlschmieda a o šest Shawna Thompsona. 

V dálce žen se představilo hned 9 účastnic. Lépe z dvou domácích skokanek si vedla Tereza Fischerová, výkon 4.61 jí zajistil sedmou příčku. Jediná zahraniční účastnice, Rakušanka Ingeborg Grünwald, vybojovala první místo výkonem 5.84, který skočila také na poslední pokus. Druhé místo obsadila Tereza Vokálová z Dukly Praha výkonem 5.70 a třetí příčku brala Jana Holubcová z TJ Sokol Hradec Králové.

Překážky žen na 300 metrů byly v jasné režii Mariny Kollárové z TJ Sokol Praha Královské Vinohrady, která časem 43.94 utekla domácím Martině Kapicové (46.40) i Kateřině Čadové s časem 50.82.

Na stejné trati se poté utkala čtveřice mužů. Vítězství bral Bořek Pešta z Dukly Praha v osobním rekordu 36.56 před Eduardem Janouškem, který si v Chebu také vytvořil osobák časem 38.97. Smůlu s pádem na poslední překážce měl účastník letošního Mistrovství Evropy v Římě Adam Smolka, který nakonec doběhl poslední. 

Na hladké třístovce žen si všechny tři první vytvořily osobní rekordy – jak první plzeňská Lucie Zavadilová s časem 38.97, tak druhá hradecká Jana Holubcová i třetí chomutovská Adéla Krutská. Těsně za nimi doběhly chebské účastnice Alena Leharová a Tereza Markusová. 

Mezi muži se ve třech bězích představilo hned 15 sportovců, mezi nimi též medailista z Mistrovství světa Matěj Krsek, který nakonec doběhl v prvním běhu jako druhý za Vítem Müllerem. Ten si vytvořil časem 32.80 osobní rekord. 

Běh žen na 600 metrů stylem start cíl předvedla Pavla Štoudková z Atletického klubu Ludvíka Daňka z  Blanska. S obrovským náskokem, ve svém osobním maximu 1:29.92 o téměř devět vteřin předběhla druhou Annu Surákovou z AK Škoda Plzeň. 

Z devíti běžců startovní listiny na kilometrové trati si hned pětice utvořila své osobní rekordy. Včetně třetího Bořka Pešty z Dukly Praha, před kterým o desetinu dříve doběhl domažlický David Špindler. Zvítězil Salim Abu Maynja z Ugandy v čase 2:27.53. 

Zlatým hřebem mítinku se stal memoriál Jacka Přibáně, běhy na 150 metrů, kterým předcházela krátká vzpomínky s členkami jeho rozvětvené rodiny. 

Favorizovaná Natálie Kožuškaničová se při výběhu do cílové rovinky zranila a tak vítězství v premiérovém ročníku připadlo po skvělém finiši domácí Alžbětě Levové (18.67) o setinku před Johanou Kaiserovou z USK Praha a Emilií Hornovou z TJ LIAZ Jablonec nad Nisou. Druhý běh vyhrála Michaela Cikaníková z SC Start Karlovy Vary.

Ve startovní listině běhu mužů na 150 metrů se objevilo 19 jmen. Mezi nimi také olympionik a držitel národního rekordu na dvoustovce Ondřej Macík z Dukly Praha. Ten také podle očekávání ovládl první běh a s jediným časem pod 16 (15.92)  zvítězil před oddílovým kolegou Tomášem Němejcem a třetím Emmanuelem Abodou z Ugandy.