KARLOVARSKO

Cheb: Letošní FIJO se vrátí na stadion i hrad (TV Západ)

Již 25. ročník mezinárodního festivalu dechových orchestrů FIJO proběhne v Chebu ve dnech 27. až 30. června. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční programy, kterými jsou slavnostní zahájení, průvod městem, festivalové koncerty a především závěrečný galavečer. Ten se opět po letech vrací na stadion Lokomotivy.


„Je to novinka a zároveň to není novinka, protože se vracíme zpátky do historie, kdy jsme se pohybovali po celém městě. Tradičně byl závěrečný ceremoniál na TJ Lokomotiva, což je areál sportovní v našem městě a teď se vracíme. Poté, co tam byla provedena rekonstrukce, tak jsme se rozhodli, že to zkusíme, jak to tam bude opět fungovat. Ale kromě toho závěrečného ceremoniálu tam uskutečníme ještě sobotní odpoledne zábavné pro celou rodinu. A vracíme se i na hrad, což si myslím, že je lokalita nádherná a patří tam ty kulturní akce,“ uvedla Mirka Pavlíková, dramaturgyně pořadatelského KC Svoboda. 

V pátek večer se představí na společném koncertě chebský a slovenský orchestr. Poté zahraje host "Četnická 13". Soubor složený výhradně ze členů Hudby hradní stráže a Policie ČR je tvořen třinácti instrumentalisty a zpěváky, Ivanou Brožovou a Jakubem Jírů. 

Na hradě pak proběhnou tři nedělní festivalové koncerty. Letos dorazí do Chebu v jedenácti souborech zhruba 500 hudebníků nejen z Čech, Moravy a Slovenska, ale také z Polska, Maďarska či Portugalska. Podrobný program najdete na www.fijo.cz.