OSTRAVSKO

Český hasičský vrtulník se vrátil z mise v Makedonii

Český hasičský vrtulník dokončil misi v Severní Makedonii a vrátil se do ČR. Po raním briefingu opustila posádka letiště ve Skopje a přistála v Přerově a Mělníku. Tým hasičů zahrnoval posádku vrtulníku, letecké záchranáře a velitele zásahu.


Čeští hasiči oznámili, že jejich mise v Severní Makedonii skončila a vrátili se zpátky do České republiky. V pondělí ráno, po důkladném briefingu, tým opustil letiště ve Skopje v 9:30 a zamířil směr domov.

„Po dnešním ranním briefingu bylo rozhodnuto o ukončení naší mise v Severní Makedonii. V 9:30 jsme opustili letiště ve Skopje a vracíme se zpět do Česka,“ napsali hasiči na sociální síti X. Vrtulník Black Hawk přistál nejprve na letišti v Přerově, kde vysadil velitele Richarda France, který je členem Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

„Tam stroj doplnil palivo a pokračoval na základnu do Mělníka, kde vystoupil zbytek posádky,“ informoval mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, Martin Kavka. Český tým zahrnoval čtyřčlennou posádku vrtulníku, dva letecké záchranáře z Prahy a velitele zásahu z Moravskoslezského kraje.

Celý Balkán se v posledních týdnech potýkal s velmi vysokými teplotami a silným větrem, což vedlo k nekontrolovatelným lesním požárům. Severní Makedonie požádala o mezinárodní pomoc a Česká republika vyslala minulou středu vrtulník Black Hawk s bambi vakem o objemu téměř 3 500 litrů.

Mise měla základnu v makedonském hlavním městě Skopje, odkud posádka létala do postižených oblastí a prováděla opakované shozy vody z vaků nad několika obcemi. Denně byl vrtulník ve vzduchu šest a více hodin, během kterých provedl zhruba 30 shozů vody, což uvedli hasiči.