BUDĚJOVICKO

Budějovické nádraží: město uzavře podchody, plánuje jejich odstranění a vyztužení chodeb

Českobudějovické nádraží čekají změny. Vedení města rozhodlo o částečném uzavření podchodů kvůli rozšíření chodníků a zvýšení bezpečnosti. Jeden vstup u hotelu Grand bude zachován a podchod vyztužen.


Vedení města České Budějovice rozhodlo o zásadním kroku týkajícím se vstupů do podchodů u místního vlakového nádraží. Podle náměstka primátorky Petra Maroše z ODS je cílem zlepšit pohyb pěších v této frekventované oblasti tím, že některé vstupy do podchodů budou odstraněny. Tento krok má rozšířit chodníky a zajistit bezpečnější a pohodlnější průchod pro chodce.

Na zachování jednoho vstupu u hotelu Grand však radnice trvá. Tento vstup umožní přístup do podzemních prostor, které, i když budou upraveny, nebudou zcela odstraněny. „Silnice nad podchodem funguje jako most, jehož stav vyžaduje vyztužení. Podchod zůstane, ale bude v něm instalována řada železných výztuh,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Maroš.

Vedení města považuje toto řešení za nejefektivnější i z ekonomického hlediska. Souhlasí s nimi zastupitel Ivo Moravec z opozičního hnutí Občané pro Budějovice, který ale kritizuje nedostatek diskuze o této tématice na jednáních zastupitelstva. „Tento krok neřeší problém, jen ho odkládá. Diskuze by měla zahrnovat co nejvíce občanů, protože samotné město nemá všechny odpovědi,“ připomíná.

Názory obyvatel se různí. Paní Tamara by chtěla podchody zachovat kvůli bezpečnosti chodců a jejich dalšímu možnému využití, například pro obchody či kulturní prostor. „Podchod nabízí rychlejší a bezpečnější cestu k nádraží než přechod silnice,“ uvedla Tamara.

Naopak paní Božena je přesvědčena, že podchody neplní svou funkci. „Podchod jako takový nefunguje. Nejsem si jistá, zda by se dal využít jinak, ale jako podchod není efektivní. Přechod nahoře postačí,“ sdělila svůj názor Božena.

Firma, která bude vybrána ve výběrovém řízení, má za úkol vstupy do podchodů odstranit ještě letos. Termín zahájení instalace výztuží pro silnici nad podchody však zatím nebyl stanoven.