BRNĚNSKO

Brno získá v roce 2026 nové transplantační centrum za 2 miliardy

Ve Fakultní nemocnici Brno zahájili výstavbu nového sídla Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH). Stavba v areálu FN Brno v Bohunicích, která přinese moderní prostory a zvýší kapacitu lůžek o 35, by měla být dokončena v roce 2026.


Ve Fakultní nemocnici Brno zahájili výstavbu nového sídla Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH). Stavba, která přivede centrum do modernějších a větších prostor, začala slavnostním poklepáním základního kamene. Tento akt symbolizoval oficiální zahájení projektu, který by měl být dokončen na začátku roku 2026.

Současné prostory CKTCH ve Fakultní nemocnici u svaté Anny již několik let nedostačují potřebám centra. 'Za posledních dvacet let se naše prostorová kapacita nezměnila. Počet operací kopíruje množství lůžek, které máme k dispozici. Většina lůžek je permanentně obsazena, což nám znemožňuje provádět všechny nutné operace,' uvedl Petr Němec, ředitel CKTCH, při této příležitosti.

Nová sedmipodlažní budova v areálu Fakultní nemocnice Brno nabídne centru o jeden operační sál více a rozšíří kapacitu lůžek o 35. Stavba, jejíž celkové náklady činí 2,4 miliardy korun, bude rovněž zahrnovat dvě podzemní patra s kapacitou 350 parkovacích míst.

Premiér Petr Fiala po poklepání základního kamene vyjádřil svou podporu projektu. 'Vytváří se zde evropsky významné a unikátní centrum, které propojuje biomedicínský výzkum, fakultní nemocnici a nové centrum farmakologie. Kombinace s Masarykovou univerzitou tvoří neuvěřitelnou sílu a významnou synergii,' prohlásil Fiala.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ocenil finanční podporu Evropské unie, která na výstavbu přispěla 1,3 miliardy korun. Dlouhotrvající jednání o novém umístění centra nakonec vedla k rozhodnutí o přesunu do areálu Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích, což umožní centrum rozšířit kapacity potřebné pro rostoucí počet operací a zaměstnanců.

Tomáš Kašpárek, přednosta psychiatrické kliniky v Bohunicích, s humorem přivítal nové sousedy. 'Za bohunické psychiatry mohu říci, že se radujeme z přítomnosti srdcařů v naší blízkosti. Doufáme, že stavba proběhne bez většího stresu, a pokud by nějaké problémy nastaly, jsme vždy na blízku,' sdělil Kašpárek.