BRNĚNSKO

Brno-střed má nový jedlý park za 5 milionů

V brněnské městské části Brno-střed byl vybudován rozsáhlý park, jehož zvláštností je to, že všechno, co v něm roste, je jedlé. Tento jedinečný projekt stál městskou část necelých pět milionů korun.

Architektka Eva Wagnerová, která se na projektu podílela, uvedla: „V létě zde najdeme třešně, muchovníky, meruňky i jahody.“ Velká část zeleně zde byla vysazena nově, avšak některé rostliny pocházejí ještě z původních zahrádek, které zde byly dříve.

Starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS) dodal, že tento park je součástí širší strategie zpřístupňování Kraví hory veřejnosti. „Cílem je vytvořit relaxační zónu plnou zeleně,“ řekl. V parku se nachází i několik dětských atrakcí, včetně lanové houpačky, prolézaček a posedu s výhledem na lom Hády. Všechny tyto prvky jsou vyrobeny ze dřeva.

„Není to nijak formální prostor. Celý park je navržen tak, abyste měli pocit, že vstupujete do zahrady,“ poznamenala Wagnerová. Tento přístup dává parku pohodovou a neformální atmosféru, kterou ocení nejen rodiny s dětmi.

Původní plán na vybudování parku však před třemi lety neuspěl v soutěži participativního rozpočtu Dáme na vás. Autor projektu Jiří Kohoutek tehdy potřeboval jen o sedm hlasů více. „I přes tehdejší neúspěch jsme věděli, že tento krok je klíčový pro otevření Kraví hory lidem. Prostor byl dlouhodobě zanedbaný,“ sdělil náměstek brněnské primátorky Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Úsilí se nakonec vyplatilo a nyní se park může stát místem setkávání pro obyvatele. Jeho vznik je důkazem toho, jak se může zanedbaný prostor proměnit v hodnotné a vyhledávané místo relaxace a odpočinku.