VYSOČINA

Bouřka proměnila Vysočinafest v chaos. Panika, tlačenice, strach a chaos

Festival Vysočinafest, konaný od čtvrtka do soboty, se v sobotu večer změnil v chaos kvůli silné bouřce, která poškodila nafukovací střechu stanu. Vznikla panika a tlačenice.


Festival Vysočinafest, který probíhal od čtvrtka do soboty, se v sobotu večer proměnil ve scénu chaosu a strachu. Silná bouřka způsobila deformaci nafukovací střechy stanu, čímž se návštěvníci dostali do panických situací a v důsledku toho vznikla tlačenice.

Petr Streichsbier z Jihlavy, který navštívil festival se svou přítelkyní a přáteli, popisuje zážitek jako zcela neočekávaný. „Bylo tam narváno. Četl jsem, že stan má kapacitu pět set lidí, a podle mě to odpovídá,“ řekl Petr. „Čekali jsme na další koncert, když pořadatel náhle oznámil, že máme opustit stan. Když jsme viděli, jak se střecha deformuje, vypukla panika,“ líčí situaci.

V důsledku výpadku elektrického proudu přestaly fungovat kompresory, které nafukovaly halu, což situaci ještě zhoršilo. „Všichni se cpali ke vchodům. Srazil mi někdo brýle a pak jsem spadl na zem,' popisuje Petr svůj zážitek.

Další svědek, Adam Jágrik, rovněž potvrzuje, že příspěvek moderátora přispěl k neklidu. „Když viděl, jak se masa lidí tlačí k vchodu, začal vyzývat ke klidu, ale málokdo ho už poslouchal,“ říká Jágrik. Sám skončil na zemi s lidmi, kteří mu zalehli nohy. „Naštěstí jsem se nějak vytáhl ven,' dodává.

Similar situations popisuje také osmnáctiletá Petra Smažilová, která na festival přijela s rodiči a kamarádkou. „Když začalo pršet, chtěli jsme najít úkryt, ale všude bylo plno. Nakonec jsme se rozhodli odejít,' vzpomíná Petra.

Policie momentálně vyšetřuje případ jako obecné ohrožení z nedbalosti. Mluvčí Dana Čírtková uvedla, že zraněných může být více, protože některá zranění se mohou projevovat s odstupem času. „Může se objevit bolest nebo stresové reakce,' řekla Čírtková.

Organizátoři festivalu, společnost YASHICA EVENTS, tvrdí, že dodržovali všechna bezpečnostní opatření. „Vše byla náhoda a souhra nepříznivých událostí,“ řekl ředitel společnosti Petr Burián.

I přes nejistou situaci se vyskytly i světlejší momenty, kdy se návštěvníci navzájem podporovali a pomáhali si. Doufejme, že se z celého incidentu pořadatelé poučí a podniknou kroky, aby se podobná situace již neopakovala.