HRADECKO

Bouře poničila bazén v Hradci, škody za 100 tisíc Kč – otevření 14. srpna

Technologická odstávka plaveckého bazénu na Eliščině nábřeží byla narušena bouří. Střecha chráněná plachtami byla poškozena, což způsobilo průnik vody do areálu.


Technologická odstávka plaveckého bazénu na Eliščině nábřeží narušena bouří

V pondělí 8. července začala šestitýdenní technologická odstávka plaveckého bazénu na Eliščině nábřeží. Řemeslníci se pustili do kompletní výměny šikmé prosklené stěny nad galerií pro diváky. Do rozběhnutých prací však zasáhla středeční bouře.

„Střecha je nyní rozebraná a chráněná plachtami, ale část plachet se během bouře odtrhla a voda pronikla do areálu. Vidíte to na stropech, v noci tekla voda po schodech. Už jsme vše zlikvidovali, vysušili a vyčistili, co šlo,“ popisuje vedoucí plaveckého areálu Zdeněk Korda.

Bouřlivá noc pro hasiče

Veškeré události se odehrály během zhruba patnácti minut. Střecha ještě neměla nainstalované konstrukce pro skla, takže silný vítr zvedl asi dvanáctimetrovou plachtu a voda mohla volně pronikat dovnitř. Řemeslníci, kteří bydlí v sousedním hotelu, přiběhli okamžitě, aby plachtu připevnili zpět. Následně začali vytírat vodu z dlažby a vysoušet prostory. Voda se dostala až do přízemí.

Do panelových konstrukcí byly vysekány drážky pro kabely a voda s blátem tam natekla až do elektrických rozváděčů. Část elektrických rozvodů je nyní odpojena. Rozváděče byly pořízeny loni a jsou stále v záruce, takže stav musí posoudit dodavatelská firma. Pracovníci bazénu nyní nechají zdi vyschnout a čekají na odhad nákladů na opravy.

„Škodu odhadujeme okolo 100 tisíc korun. Polovina se týká nových výmaleb, polovina oprav elektřiny. Není to tak výrazná škoda, to by se ještě muselo něco ukázat,“ uvedla ředitelka Správy nemovitostí Hradce Králové Jaroslava Bernhardová.

Plánované opravy pokračují

Navzdory komplikacím se odstávka podle ředitelky neprodlouží a bazén obnoví provoz 14. srpna. Mezitím se lze koupat v aquacentru v městských lázních nebo na Flošně. Kromě zasklení střechy bude v bazénu instalováno nové výměníky na ohřev teplé vody, měnit se bude bazénová filtrace v dětském bazénku i generátory páry v parních kabinách. Plánované investice dosáhnou téměř 7 milionů korun bez daně.

Hasiči zasahují

Od středy do dnešního rána zasahovali hasiči v Královéhradeckém kraji u 110 událostí způsobených počasím. V Hradci Králové se rozvodnil potok v Plotištích a u Zlaté Olešnice na Trutnovsku bylo evakuováno dětské tábořiště. Hasiči také pomáhali s odstraňováním padlých stromů a čerpáním vody ze zatopených domů.