KARLOVARSKO

2004 – Sokolov: Zpráva zhodnotila první rok Městské policie (TV Západ)

Zastupitelé v Sokolově na svém posledním zasedání projednali zprávu o činnosti Městské policie za rok 2003. Pro zdejší strážníky to byl rok premiérový.


Sokolovská Městská policie vznikla 1. dubna 2003, takže v současné době funguje teprve zhruba patnáct měsíců. Určitou zajímavostí je to, že strážníci pracují podle takzvaného bodového systému, kdy za každý provedený úkon získají určitý počet bodů. Každou službu přitom musí splnit pevně stanovený limit. Výhoda tohoto systému spočívá mimo jiné v tom, že změnami ocenění jednotlivých úkonů může vedení radnice určovat momentální priority na poli ochrany veřejného pořádku ve městě.

„Tak my po dvou měsících hodnocení strážníků tímto způsobem jsme usoudili, že zatím není třeba zasahovat do počtu bodů za jednotlivé úkony. Pravda je, že tím, že se stali někteří strážníci cyklisty, jsou schopní obsáhnout mnohem větší počet přestupků, takže ta výkonnost je zachována. Mě osobně tam nejvíc netěší poměrně velký počet odchytů psů, což je pracná záležitost, takže určitě, i když těch přestupků je hodně, nebudu snižovat body za tuto činnost, protože je to opravdu náročné odvézt psy do útulku,“ přiblížil starosta Sokolova Karel Jakobec. 

V době vzniku měla sokolovská Městská policie pouze dva strážníky s osvědčením a jednoho čekatele. Počet strážníků se pak postupně zvyšoval až na současných šest.

„Pro nás je potěšující to, že v letošním roce navýšením o dva jsme byli schopni více zasahovat do ochrany pořádku ve městě, protože v podstatě počet strážníků 3 až 4 použije město na své vlastní účely tím, že musí provádět asistence při cestách do bank, že při úředních dnech musí strážníci být na sociálce apod. Takže teprve až teprve nad ty 3 – 4, strážníci jsou vidět ve městě,“ vysvětlil starosta. 

V loňském roce stihli strážníci vedle práce pro úřad například odchytit 43 toulavých psů, zrealizovat odtah 61 vozidel nebo v blokovém řízení vyřešit více než šest stovek přestupků, za které vybrali téměř 300 tisíc korun. S přijímáním dalších strážníků přitom vedení města počítá i do budoucna.

„Podle mne by ideální počet strážníků byl nula. Protože v podstatě městští strážníci zaskakují za činnost státní policie, která by podle mého názoru měla i ten drobný veřejný pořádek zvládat. To, že jsme vytvořili Městskou policii, je nějaká nadstavba, nějaká jakoby smetana nebo třešnička na dortu, takže nebudeme chtít to přehánět až do toho počtu šestnácti osmnácti, tak abychom byli schopni zabezpečit čtyřsměnný provoz. Myslím, že ideální stav by byl osm až deset,“ dodal Jakobec. 

Přijímání dalších strážníků bude záviset na vůli zastupitelů a samozřejmě i na finančních možnostech města. Roční náklady na jednoho totiž přesahují částku tří set tisíc korun.