KARLOVARSKO

2004 – Nebanice: Koňská spřežení se utkala podvanácté (TV Západ)

Areál nebanického jezdeckého klubu hostil v závěru minulého týdne mezinárodní závody koňských spřežení. Ty se tady konaly už po dvanácté, ale teprve počtvrté se soutěžilo o body do prestižního Světového poháru, jehož součástí je pouhých osm závodů, mimo jiné třeba v anglickém Windsoru nebo německém Aachenu.


Nebanický je pak jediný z nich, který se jezdí v České republice. 

Na západ Čech se letos sjelo osmačtyřicet posádek z deseti zemí a celkem sto pětašedesát koní. Vedle zástupců třinácti českých jezdeckých klubů zde po tři dny soutěžili vozatajové ze Spojených států, Švédska, Itálie, Švýcarska, Rakouska, Maďarska, Polska, Německa a Slovenska. 

Závody se skládaly ze tří částí. Na úvod to byla drezurní zkouška, poté terénní maraton, kdy spřežení projížděla na čas osmi překážkami včetně brodu přes řeku Ohři a na závěr překážková jízda mezi kužely s míčky, za jejichž shození jezdci dostávali trestné body. 

V kategorii čtyřspřeží nakonec zvítězil Josef Bozsik z Maďarska, ve dvojspřeží Čech Jiří Nesvačil sen. ze Šinkvického dvora a v singlech Hans Wehr z Německa.