KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Zastupitelé rozhodli o lesích, sbírce a řešili pohledávky (TV Západ)

Chebské Zastupitelstvo schválilo na svém nedávném jednání převod lesních pozemků od obce Třebeň do majetku města.


Šestnáct hektarů lesa nedaleko Vonšova v hodnotě více než čtyř milionů korun získal Cheb jako splátku části 6milionové půjčky, kterou město poskytlo Třebeni na rekultivaci skládky komunálního odpadu v Chocovicích. Zbytek dlužné částky by přitom obec měla uhradit obdobným způsobem, tedy převodem dalších pozemků. 

Zastupitelé také vyslovili souhlas s vyhlášením veřejné sbírky, jejíž výtěžek půjde na opravu kostela na Františkánském náměstí, který město před nedávnem získalo od katolické církve. Do sbírky budou formou dobrovolného vstupného přispívat návštěvníci Křížové chodby sousedícího Františkánského kláštera. Tuto unikátní gotickou památku, kterou město zpřístupnilo teprve před několika týdny, přitom denně navštíví v průměru více než padesátka turistů. 

Zastupitelé se zabývali rovněž zprávou Finančního odboru o aktuálním stavu pohledávek města po lhůtě splatnosti. V současné době eviduje radnice dluhy včetně poplatků z prodlení v celkové výši 119 milionů korun, což je o něco méně než v minulých letech, kdy to bylo dokonce 135 milionů. Občané a podnikatelé přitom městu dluží zejména za prodeje a pronájmy nemovitostí, na nájemném a službách spojených s bydlením a na pokutách.